ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Οι μεταναστες αυξησαν τους δεικτες γεννητικοτητας στην Ελλαδα

Η μαζική εισροή μεταναστών στη χώρα µας συνέβαλε αναμφισβήτητα και στην αύξηση της γεννητικότητας και της γονιμότητας στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν στοιχεία του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η έρευνα, την οποία "υπογράφουν" ο καθηγητής κ. Βύρων Κοτζαμάνης και η Κάκια Σοφιανοπούλου, χωροτάκτης - περιφερειολόγος μηχανικός, έδειξε ότι η μαζική εισροή μεταναστών στη χώρα "τόνωσε" σηµαντικά τη γεννητικότητα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ένα τρίτο των νοµών της Ελλάδας, το 20-35% του συνόλου των γεννήσεων το 2004-2005 προέρχονται από αλλοδαπές µητέρες.
Επίσης, η τάση αυτή ενίσχυσε και τη γονιµότητα στους περισσότερους νομούς της χώρας µας, ιδιαιτέρα δε σ' αυτούς όπου η γονιµότητα των Ελληνίδων είναι σχετικά συρρικνωµένη.
Σε 15 από τους 21 νοµούς µε χαµηλές τιµές του συνθετικού δείκτη γονιµότητας το 2004-2005 (λιγότερα από 1,20 παιδιά/γυναίκα), η συµβολή των αλλοδαπών γυναικών είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί από "σηµαντική" έως "ιδιαίτερα σηµαντική". Ειδικότερα, αναφέρεται πως η είσοδος στην Ελλάδα ενός σηµαντικού αριθµού αλλοδαπών µετά το 1990 -εκ των οποίων το 45% είναι γυναίκες (6,3% του συνολικού πληθυσµού των γυναικών που απεγράφησαν στη χώρα µας το 2001) και η τεράστια πλειοψηφία τους βρίσκεται σε αναπαραγωγικές ηλικίες (επί 100 αλλοδαπών γυναικών οι 75 είναι 15-49 ετών)- δεν ήταν δυνατόν να µην επηρεάσει και τη γεννητικότητα/γονιµότητα του πληθυσµού της χώρας µας. Αναλυτικότερα, οι προερχόµενες από αλλοδαπές μητέρες γεννήσεις αποτελούν σχεδόν το 1/6 του συνόλου (η συνεισφορά των Αλβανίδων είναι καθοριστική, καθώς επί 100 γεννήσεων αλλοδαπών οι 61 προέρχονται από μητέρες µε αλβανική υπηκοότητα και 39 µόνον από αλλοδαπές μητέρες άλλης υπηκοότητας).
Η έρευνα αναφέρει, ακόμη, πως η διαφορική γεννητικότητα των µεν και των δε [σε 1000 αλλοδαπές ηλικίας 15-49 ετών καταγράφεται ο διπλάσιος αριθµός γεννήσεων απ' ό,τι στις Ελληνίδες (66 έναντι 33)] αντικατοπτρίζεται και στους υπολογιζόµενους συνθετικούς δείκτες γονιµότητας, καθώς τη διετία 2004-2005 αντιστοιχούν κατά µέσο όρο 2,21 παιδιά ανά γυναίκα στις αλλοδαπές (2,54 στις Αλβανίδες) και µόνον 1,20 στις Ελληνίδες. Οι διαφορές αυτές, επισημαίνει το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκύπτουν αποκλειστικά από τα διαφοροποιηµένα ποσοστά γονιµότητας στο πρώτο τµήµα της αναπαραγωγικής ζωής των γυναικών (15-29 ετών), καθώς η γονιµότητα των Ελληνίδων και των αλλοδαπών ελάχιστα διαφοροποιείται µετά τα 30 έτη.
Βάσει της έρευνας, στο 1/3 σχεδόν των νοµών της Ελλάδας, η συµβολή των αλλοδαπών είναι σηµαντικότατη, καθώς το 20-35% των γεννήσεων προέρχεται από αλλοδαπές µητέρες. Ιδιαίτερα περιορισμένη καταγράφεται η επίδραση των αλλοδαπών στον Συνθετικό δείκτη Γονιµότητας στους περισσότερους από τους νοµούς που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της χώρας µας (µε εξαίρεση το Κιλκίς), ενώ αντιθέτως είναι εντονότατη στις Κυκλάδες και τα περισσότερα από τα Ιόνια νησιά, το νότιο και βορειο-ανατολικό τµήµα της Πελοποννήσου, το σύνολο σχεδόν της Στερεάς Ελλάδας και τους νοµούς Χαλκιδικής και Κιλκίς.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.