ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Σε καλο δρομο τα οικονομικα στο Φεστιβαλ Χορου Καλαματας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ετοιμάζεται να διανύσει, τον Ιούλιο, τη 15η χρονιά του, ελπίζοντας και στην θεσμική του κατοχύρωση, που θα διασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στον, υψηλών προδιαγραφών, σχεδιασμό του. Στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού, από τις 16 έως 26 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα ανέβουν είκοσι παραστάσεις με έντεκα σχήματα από διαφορετικές χώρες, συνδυάζοντας γνωστά ονόματα της διεθνούς σκηνής με
νέους χορογράφους. Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης του προγράμματος, ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση της διοργάνωσης, για τα επόμενα χρόνια, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη φετινή διοργάνωση θα είναι, ονόματα σύμβολα του σύγχρονου χορού, όπως η Μαντλίν Μονιέ και ο Ζοζέφ Νατζ, ο διεθνούς φήμης Ξαβιέ Λε Ρουά, ο Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα (από τους κορυφαίους Ιάπωνες χορογράφους, που φέρνει στην Καλαμάτα το τελευταίο του έργο, βασισμένο στον «Ανδαλουσιανό σκύλο» του Μπουνιουέλ), καθώς επίσης η Ιάζμιν Βάρντιμον (κορυφαία του βρετανικού χοροθεάτρου) και μια ομάδα νέων Ιρακινών χορευτών, οι Iraqis Boys, με χορογράφο τον Μουχανάντ Ρασίντ (όλοι
πολιτικοί μετανάστες), που αναζητούν με την τέχνη τους τη γλώσσα, που θα εκφράζει την ιστορία της πατρίδας τους.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στο Φεστιβάλ δύο Έλληνες καλλιτέχνες, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ο Αντώνης Φωνιαδάκης με τη δική του εκδοχή για την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Στραβίνσκι και η Κατερίνα Παπαγεωργίου με το «σόλο για δύο σώματα».
Στα παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ, αναμένεται η διάλεξη από τη θεωρητικό Μπογιάνα Κουνστ, του Πανεπιστημίου της Λουμπλιάνα, με θέμα τον ορισμό του σύγχρονου χορού στην εποχή μας (ιδιαίτερα στα Βαλκάνια). Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η Βίκυ Μαραγκοπούλου. Η δε, διοργάνωση υπάγεται στη δημοτική επιχείρηση «Φάρις» του δήμου Καλαμάτας, απ΄όπου χρηματοδοτείται σε ένα ποσοστό. Η κύρια χρηματοδότηση προέρχεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, από το οποίο εξοφλήθηκε οφειλή 230.000 ευρώ της περσινής σεζόν και, όπως εξήγγειλε σήμερα κ. Σαμαράς, έχει ήδη δρομολογηθεί η πρώτη δόση, ύψους 250.000 ευρώ, για τη φετινή διοργάνωση. Μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να εξοφληθεί και η δεύτερη δόση, ύψους 230.000 ευρώ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.