ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Ερχονται "Φορο-τροχονομοι" με...laptop!

Στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια στις μαρίνες, στα αεροδρόμια, ακόμα και σε... νυχτερινά κέντρα ξεχύνονται οι «ράμπο» της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) και βάζουν στο στόχαστρο συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία και το επίπεδο διαβίωσης δε συνάδει με τη φορολογική τους δήλωση.
Οι εξορμήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, σε δοκιμαστικό επίπεδο, με μικτά συνεργεία στις εθνικές οδούς και θα ενταθούν το προσεχές διάστημα.
Μεικτά συνεργεία της ΥΠΕΕ και της τροχαίας ήδη σταματούν αυτοκίνητα αξίας άνω των 40.000 ευρώ. Μετά την εξακρίβωση των στοιχείων από την τροχαία οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ θα πληκτρολογούν στα laptop τον αριθμό κυκλοφορίας και το ΑΦΜ του οδηγού και συνδέονται άμεσα με το σύστημα ΤΑΧΙS ούτως ώστε:
• Να διασταυρωθεί εάν το εισόδημα που δήλωσε ο φορολογούμενος καλύπτει το τεκμήριο αγοράς του αυτοκινήτου
• Εάν έχει γίνει παραποίηση στο σασί και στον αριθμό πλαισίου
• Αν γίνεται παράνομη χρήση πετρελαίου κίνησης
Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση τότε... ξεκινούν τα «μαρτύρια». Σε πρώτο στάδιο το μικτό συνεργείο θα ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία της ΥΠΕΕ και εντός 24ώρου θα διενεργείται πλήρης έλεγχος στον φορολογούμενο. Μόλις βεβαιωθεί μία ή περισσότερες παραβάσεις, το πόρισμα θα αποστέλλεται από την ΥΠΕΕ στην αρμόδια εφορία. Από εκεί και πέρα μπορεί να εκδοθεί απλά η απόφαση για την είσπραξη του βεβαιωμένου πρόστιμου ή μπορεί να διενεργηθεί και ευρύτερος έλεγχος στις δηλώσεις, τα βιβλία και τα στοιχεία του φορολογούμενου.
Το πλήρες σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που θα ανακοινωθεί επισήμως το προσεχές δεκαπενθήμερο, προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία της χώρας και συγκεκριμένα στις εθνικές οδούς, σε μαρίνες και λιμάνια όπου θα ελέγχονται αντίστοιχα τα σκάφη (για περιπτώσεις φοροδιαφυγής και χρήσης λαθραίων καυσίμων) ενώ οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται ακόμα και στην είσοδο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.
Για να αποφευχθούν φαινόμενα «γνωριμιών» και «συνεννοήσεων» τα συνεργεία θα στέλνονται σε διαφορετικές περιοχές από την έδρα της κεντρικής υπηρεσίας της ΥΠΕΕ. Δηλαδή συνεργείο από την Αθήνα θα πραγματοποιεί, για παράδειγμα, ελέγχους στη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ.
Εφόδους θα πραγματοποιούν οι 1.200 υπάλληλοι της ΥΠΕΕ σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες που φορολογούνται αυτοτελώς όπως: γιατροί, δικηγόροι, αθλητές, καλλιτέχνες, συμβολαιογράφοι, αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού κ.ά. Οι εντολές του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου προς της ηγεσία της ΥΠΕΕ είναι σαφής: «Βάλτε σε δεύτερη προτεραιότητα το χαμηλόμισθο και το μικρομεσαίο και χτυπήστε στη ρίζα της φοροδιαφυγής, εκεί όπου υπάρχει υπερβολή».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.