ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακρόπολη

Λικνο Πολιτισμου το Μουσειο της Ακροπολης

Τα πρώτα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο από χθές το απόγευμα και έως το Σάββατο 20 Ιουνίου θα γιορτάσει την αρχή της λειτουργίας του, πραγματοποιήθηκαν με την ξενάγηση των δημοσιογράφων. Από νωρίς το απόγευμα, όλα γύρω από το επιβλητικό κτίσμα του Νέου Μουσείου- στην ιστορική περιοχή του Μακρυγιάννη- θύμιζαν την τετραήμερη γιορτή που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες, οπότε και θα
παραδοθεί στους πολίτες.
Αίσθηση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρατήσεων που έχουν γίνει μέσω του συστήματος e-ticketing που σχεδόν ξεπερνούν ως σήμερα τα 7.000 εισιτήρια. Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς παρουσία του προέδρου του Μουσείου και καθηγητή αρχαιολογίας, Δ. Παντερμαλή, και του Γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, παρέστη στον αγιασμό που έγινε από τον Μητροπολίτη Κορωνείας Παντελεήμονα.
Στη σύντομη ομιλία του έκανε λόγο «για ένα πολιτισμικό σύμβολο που συνοψίζει ταυτόχρονα την αισθητική του Λόγου, το ήθος της ελευθερίας και τη λογική της ομορφιάς».
«Δεν πρόκειται απλώς για ένα κομμάτι της ιστορίας μας», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, «είναι κομμάτι του εαυτού μας, ιεροί και ακατάλυτοι δεσμοί μας συνδέουν από το πιο απλό θραύσμα ως την πιο περίτεχνη παράσταση». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στην επανένωση του μνημείου του Παρθενώνα με τα γλυπτά που λείπουν και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του».
Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα για την κατασκευή του Μουσείου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Μουσείο δεν αποτελεί το έργο ενός ανθρώπου ή μιας κυβερνήσεως, αλλά ένα έργο καθολικό, προσπάθεια πολλών ανθρώπων που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα χρειαζόταν δέκα χρόνια ακόμη για να ανοίξει τις πύλες του». « Στα χρόνια που θα περάσουν το Μουσείο θα βελτιωθεί και θα έχει πολλά πράγματα να δείξει», κατέληξε ο πρόεδρος του Μουσείου. Η έκθεση ξετυλίγεται σε πέντε ενότητες, μια από αυτές η ίδια η ανασκαφή που θα έχει ολοκληρωθεί μετά από έναν χρόνο.
Τα περίπου 4.000 εκθέματα του Νέου Μουσείου μοιράζονται στην αίθουσα των Κλιτύων Ακρόπολης (λίγο πριν την είσοδο του επισκέπτη, στις κύριες εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου), στην αίθουσα με τα Αρχαϊκά (όπου Κούροι, Κόρες και Ιππείς λούζονται από το φυσικό φως που διαχέεται στις λεπτομέρειες των αγαλμάτων) και τέλος στην αίθουσα του Παρθενώνα όπου για πρώτη φορά εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα. Ο επισκέπτης μπορεί εύκολα να κατανοήσει ποια είναι τα μαρμάρινα μέλη από τον Λόρδο Ελγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο καθώς τα αυθεντικά εκτίθενται με τα γύψινα εκμαγεία (του 1846) ώστε να καταστεί απόλυτα
προφανής η μια από τις μεγαλύτερες κλοπές της ιστορίας. Η συνολική έκταση του Μουσείου είναι 21.000 τ.μ, ενώ διαθέτει εκθεσιακό χώρο 14.000 τ.μ σε σύγκριση με τα 1.450 τ.μ. του παλαιού Μουσείου. Το σκεπτικό της έκθεσης, όπως εξήγησε ο κ. Παντερμαλής είναι να
δημιουργείται στον επισκέπτη «η αίσθηση του περιπάτου προκειμένου να συνειδητοποιεί τον τόπο που βρίσκονται οι ανασκαφές και τα έργα της έκθεσης».
Σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να έχει ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εικόνα στο πλαίσιο μιας μαζικής ξενάγησης. Σήμερα, δεύτερη ημέρα των εγκαινίων θα ξεναγηθούν προσωπικότητες από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, διεθνών επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ το βράδυ της Παρασκευής σειρά έχουν οι ξένοι δημοσιογράφοι που έρχονται στην Ελλάδα, προσκεκλημένοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Σάββατο 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια, με τους χαιρετισμούς των επισήμων, προέδρων κρατών και πρωθυπουργών από όλο τον κόσμο παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.