ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

διακοπές

Προσχη στις διακοπες και στο φαγητο...

Να ελέγχουν τους λογαριασμούς συνιστά η Ένωση Καταναλωτών -Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) στους καταναλωτές και να ζητούν νόμιμη απόδειξη για τις αγορές τους αλλά και για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Να ελέγχουμε το πιάτο μας στις διακοπές Η καταναλωτική οργάνωση της χώρας μας επισημαίνει ότι αρκετά καταστήματα (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, καφετέριες, πιτσαρίες, μπαρ κ.λπ.) δίνουν αποδείξεις-μαϊμού, όπως π.χ. το δελτίο παραγγελίας, εξαπατώντας με τον τρόπο αυτό τον καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα γίνεται σημαντική φοροδιαφυγή.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, συστήνει στους καταναλωτές να ελέγχουν πάντα τον λογαριασμό και να ζητούν νόμιμες αποδείξεις. Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι τιμές των διαφόρων ειδών που θα παραγγείλουν είναι οι τελικές και δεν επιτρέπεται καμία προσαύξηση ούτε σ' αυτές ούτε στον τελικό λογαριασμό.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (1081/12.06.2009), οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν στο κοινό οποιοδήποτε είδος τροφής ή ποτού, υποχρεούνται από 01.07.2009 να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης με κάθε σερβίρισμα. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, αφού αρκετοί ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων παρουσίαζαν ως νόμιμη απόδειξη τα δελτία παραγγελίας, με σκοπό την παραπλάνηση των καταναλωτών και τη φοροδιαφυγή.
Σχετικά με τις τιμοκαταλόγους η Ένωση αναφέρει πως η τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα με βάση το νόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού που λειτουργεί στην αγορά, πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στην Ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε κάποια άλλη, να είναι αναρτημένοι στην είσοδο του καταστήματος, να γράφεται ο υπεύθυνος, οι νόμιμες επιβαρύνσεις και η τελική τιμή του κάθε είδους.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.