ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Ενας μηνας μετα την καπνοαπαγορευση τα χαλια μας

Έναν μήνα μετά την έναρξη εφαρμογής τους, κάποιοι καταστηματάρχες- κυρίως εστιατορίων, κομμωτηρίων- δίνουν το καλό παράδειγμα, ενώ άλλοι ιδιοκτήτες μπαρ και νυχτερινών κέντρων επιστρατεύουν παράθυρα του νόμου και διάφορα κόλπα για να μη χάσουν από πελάτες τούς θεριακλήδες. «Τα μέτρα είναι προς το παρόν χαλαρά. Το πρόβλημα θα προκύψει τον χειμώνα, όταν δεν θα υπάρχουν τραπεζάκια στα πεζοδρόμια και τις πλατείες» αναφέρει ο Μπάμπης Νανακούδης, θαμώνας σε καφετέρια της Θεσσαλονίκης και μη καπνιστής. Ένα βήμα πιο μπροστά προχωρά ο Μάριος Κολατάκος, καπνιστής από τη Μυτιλήνη, καθώς θεωρεί πως σταδιακά θα ατονήσουν τα μέτρα. «Τον χειμώνα θα φανεί κατά πόσον η καπνοαπαγόρευση ισχύει και πόσο όχι. Εγώ πιστεύω ότι τίποτα δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη. Ο κόσμος καπνίζει έξω τώρα επειδή είναι καλοκαίρι, τον χειμώνα όλοι θα καπνίζουν μέσα» λέει.
Το καλοκαίρι «σώζει» προς το παρόν τους καπνιστές και όλοι- επιχειρηματίες και πελάτες- εύχονται να... μην έρθει ο χειμώνας, οπότε δεν θα υπάρχουν τραπεζάκια έξω, ενώ θα λήξει και η περίοδος χάριτος που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας. Δηλαδή δεν θα γίνονται απλές συστάσεις αλλά θα αρχίσει η επιβολή προστίμων.
«Η πίεση θα αρχίσει από τις αρχές του φθινοπώρου γιατί πολλά μαγαζιά ανοίγουν τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου, ενώ τώρα αρκετά έχουν έξω τραπεζοκαθίσματα» υποστηρίζει και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων, Ανδρέας Παπαδάκης. Ενδεικτικά αναφέρει πως ενώ έχουν υποβληθεί 2.000 αιτήσεις από καταστήματα κάτω των 70 τ.μ., δεν έχει δοθεί καμία άδεια ώστε να χαρακτηριστούν καπνιζόντων, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν προσκόμισαν ακόμη υπεύθυνη δήλωση από μηχανικό σχετικά με τις προδιαγραφές των συστημάτων εξαερισμού, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση.
«Κόβουν» τετραγωνικά.
Στο μεταξύ, σε διάφορα τρικ καταφεύγουν αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων, που είναι μεγαλύτερα από 70 τ.μ. Έτσι, «κόβουν» μερικά τετραγωνικά με γυψοσανίδες ή άλλα μέσα ώστε να βγάλουν νέα άδεια, με στόχο να φτάσουν το όριο που θα τους επιτρέψει να χαρακτηρίσουν το μαγαζί ως καπνιζόντων.
Κανένα χαρτί δεν έχει εξάλλου κατατεθεί και από τα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα, ώστε να πάρουν έγκριση για τον διαχωρισμό του χώρου σε καπνιζόντων και μη. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει σταλεί στους δήμους ούτε και η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν στις περιπτώσεις αυτές. «Με το διαχωριστικό πρέπει να εκδώσουμε άδεια από την αρχή, σαν να είναι δύο μαγαζιά. Το ερώτημα είναι πώς θα το κάνουμε, δηλαδή θα το στέλνουμε και στο Υγειονομικό ή θα αρκεστούμε μόνο στα χαρτιά Πολεοδομίας και Πυροσβεστικής» διερωτάται ο κ. Παπαδάκης.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.