ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

kalamata

Δηλωσεις Δρακου για το σχεδιο Καλλικρατης

Δήλωση για το νεο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης Καλλικράτης παραχώρησε ο Νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ κος Δημήτρης Δράκος στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΕΝΑΕ. Ο κος Δράκος με τα λεγόμενα του θύμισε ότι έχει ταχθεί υπέρ της Διοικητικής μεταρρύθμισης αρκεί να διευθετηθούν κάποιες σημαντικές ελλείψεις όπως στον οικονομικό τομέα, του προσωπικού κλπ.
Αναλυτικά η δήλωση του κου Δημήτρη Δράκου έχει ως εξής:
«Όπως ξέρετε η ΕΝΑΕ με τα συνέδριά της και τις αποφάσεις των οργάνων της έχει τοποθετηθεί θετικά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση και συνολικά σε όλο αυτό το εγχείρημα της νέας αρχιτεκτονικής, το οποίο κατατέθηκε χθες με το όνομα «Καλλικράτης».
Ωστόσο πρέπει να παρατηρήσω ότι έχει σημαντικές και ....... συγκεκριμένες ελλείψεις. Στα οικονομικά, στο ζήτημα του προσωπικού, στο θέμα της λειτουργίας και επομένως της αποτελεσματικής λήψης της απόφασης, διότι τουλάχιστον ως προς το Β΄ Βαθμό έχει αλλεπάλληλες δομές και επιτροπές και συλλογικά όργανα τα οποία πρέπει να συγκροτηθούν για να αποφασίσουν. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί. Και φυσικά το εύρος των αρμοδιοτήτων του νέου θεσμού καθώς πρέπει να συνοδεύεται και εξαρχής με συγκεκριμένο κώδικα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποφύγουμε αυτά τα οποία υφιστάμεθα από το 1994 με την νομαρχιακή. Ο Υπουργός Εσωτερικών θα μας επισκεφτεί την ερχόμενη Τετάρτη για να μας εξηγήσει περεταίρω ορισμένα ζητήματα. Την άλλη Τετάρτη θα έχουμε διοικητικό συμβούλιο και ακολούθως θα έχουμε τις τελικές μας θέσεις μας επί του σχεδίου, οι οποίες και θα αποτυπωθούν στο τακτικό μας συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 4-6 Φεβρουαρίου»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη χρηματοδότηση των Ν.Α ό Πρόεδρος της ΕΝΑΕ δήλωσε ότι «εμείς είχαμε ζητήσει μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διανέμει τους πόρους σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και θα προσεγγίζει το ζήτημα και στην κεντρική εξουσία αλλά και στα αποκεντρωμένα επίπεδα διοίκησης. Με αυτή την λογική ζητήσαμε από την αρχή, την οικονομική αυτοδυναμία των θεσμών της αυτοδιοίκησης όπως επιτάσσει το σύνταγμ α μας στο 102 άρθρο.
Όλα αυτά δεν είναι σαφή. Χρειάζεται αποσαφήνιση και συγκεκριμένες θέσεις για το πώς θα συγκροτηθεί το πακέτο της οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος. Υπάρχει επίσης το οικονομικό ζήτημά του. Πως θα υποστηριχθεί η δόμηση του όλου μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος. Διότι δεν μπορεί να ξεκινήσει μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε έναν συγκεκριμένο τομέα εάν δεν κατατεθούν οι λεπτομέρειες, επί τη βάση του οποίου θα οργανωθεί η επιχείρηση αυτή. Δηλαδή ένα σχέδιο που θα καλύπτει το επιχειρησιακό μέρος της δομής του συστήματος αυτού, παρά τη επισήμανση ότι θα υπάρχει το πρόγραμμα «Ελλάδα». Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να γίνει σαφέστερο και πιο ξεκάθαρο το σχέδιο για να γίνει αποδεκτό».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.