ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

greece

Στροφη 180 μοιρων για τα σκουπιδια...

Στροφή 180 μοιρών είχαμε χθες από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, που προσδοκά να αναπτύξει τη βιομηχανική περιοχή σε έναν σύγχρονο σκουπιδότοπο. Η λύση τόσο για το οριστικό σχέδιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης όσο και για τον δεματοποιητή, έχει να κάνει με εγκαταστάσεις στον χώρο βορειοδυτικά της ΒΙΠΕ. Ο δήμαρχος Καλαμάτας μάλιστα άφησε ανοιχτό το θέμα των τελών ,ενώ οι πληροφορίες μας σημειώνουν πως η ΕΤΒΑ, ούτε καν το συζητά να προωθηθεί το σχέδιο αυτό από τη Δημοτική αρχή με την όλη θεωρητικά πρόταση να βρίσκεται στον αέρα.
Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ που φανερώνει πως η όλη πρόταση της δημοτικής αρχής βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Και καλά για την οριστική λύση, ας πούμε ότι υπάρχει μια κάποια κατεύθυνση που μπορεί να προσεγγίζει τα όρια μιας πρότασης. Για την προσωρινή τι γίνεται;.. Η δημοτική αρχή έλεγε πως ο δεματοποιητής θα πάει κάπου (;) βόρεια στην βιομηχανική ζώνη, και η ΕΤΒΑ στην τελευταία της σημείωση υπερ-τονίζει πως η εγκατάσταση δεματοποιητών και η μεταφορά απορριμμάτων δεν εξετάζεται…
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής Αθήνα, 05.03.2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε ότι αφορά δημοσιεύματα για τη ΒΙΠΕ Σπερχογείας, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ ανακοινώνει τα εξής:
1. Η χωροθέτηση, μονάδων κομποστοποίησης και κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών περιλαμβάνονται στο Στοχευμένο Προγράμμα Πράσινης Ανάπτυξης το οποίο ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΑΝ, το ΥΠΕΚΑ και τον ΄Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Η επιλογή τους θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην όλη διαδικασία προφανώς θα καθοριστεί με βάση τον θεσμοθετημένο ρόλο της.
2. Η υποδοχή τέτοιων μονάδων σε Βιομηχανικές Περιοχές ευθύνης της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, θα προκύψει από διαδικασίες περιβαλλοντικής, τεχνικής, και λειτουργικής τους αξιολόγησης. Η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία στην λήψη σχετικών αποφάσεων είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη.
3. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ έθεσε τα ανωτέρω υπόψιν του κου Δημάρχου Καλαμάτας, ο οποίος την τίμησε εκθέτοντας τους προβληματισμούς και τα σχέδιά του. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, εκ του ρόλου της, υποδέχεται όλες τις προτάσεις των τοπικών θεσμικών φορέων. Οι προτάσεις αυτές αξιολογούνται αναλόγως, τόσο από την ίδια, ή / και από τα λοιπά αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
4. Η μεταφορά πρωτογενών απορριμμάτων και η εγκατάσταση δεματοποιητών εντός των υπαρχουσών ΒΙΠΕ δεν περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν πρόγραμμα και ως εκ τούτου δεν εξετάζεται από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.