ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

πολιτική

Αντιδρασεις απο ολους για τα σκληρα οικονομικα μετρα

Την αντίθεσή τους σε αρκετά από τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, που ψηφίστηκαν την Παρασκευή, εκφράζουν οι πολίτες στην πλειονότητά τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ήταν αναγκαία για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα» και θα δημοσιευθεί αναλυτικά στο «Βήμα της Κυριακής», οι πολίτες διαφωνούν με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την αύξηση έως 2% στους συντελεστές του ΦΠΑ και με το πάγωμα όλων των συντάξεων για το 2010, ενώ αντιθέτως επιδοκιμάζουν τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες και ιδιαίτερα στις αποδοχές των πολιτικών και των ανώτατων κρατικών λειτουργών. Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων, πήραν ........μέρος 1.044 άτομα.
Το 40,4% δηλώνει ότι διαφωνεί και το 7,5% ότι μάλλον διαφωνεί με τα νέα μέτρα. Από την άλλη πλευρά, το 36,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί, ενώ ένα άλλο 10,1% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί.
Τα μέτρα θεωρούνται άδικα από το 35,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ δίκαια μόλις από το 9%. Ταυτόχρονα όμως τα θεωρούν μάλλον δίκαια το 31,2% και μάλλον άδικα το 12,9%. Αναφορικά με τα μέτρα περικοπής των κρατικών δαπανών, τάσσονται με συντριπτική πλειοψηφία 93,2% υπέρ της μείωσης των αποδοχών του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, των υπουργών, των βουλευτών και των γενικών γραμματέων, και σε ποσοστά άνω του 87% υπέρ της μείωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών.
Αντιθέτως, το 67,4% των ερωτηθέντων εκφράζει τη διαφωνία του για την περικοπή του 30% των επιδομάτων Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων και το 74,3% διαφωνεί με τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας.
Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, οι πολίτες τάσσονται με πλειοψηφία 94% υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα είδη πολυτελείας και με 82,6% υπέρ της αύξησης της φορολογίας στα ποτά και στα τσιγάρα. Αντιθέτως, διαφωνούν με την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα (63,8%), με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ (64,2%) και με την επιβολή ειδικού φόρου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (85,7%

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.