ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Καθυστερουν μισθοι και δωρα λογω τροικας

Αναστάτωση στην αγορά από πληροφορίες ότι μισθοί, δώρα, συντάξεις Χριστουγένων θα καθυστερήσουν επειδή δεν θα πάρουμε την τρίτη δόση του δανείου το Δεκέμβριο, αλλά τον Ιανουάριο.
Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας. Στις Βρυξέλλες παίζεται ένα απίστευτο πολιτικό και οικονομικό μπρα-ντε-φερ στην πλάτη της Ελλάδας με έπαθλο την τρίτη δόση του δανείου της τρόικας από τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας συνολικού ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι διαρροές περί αναβολής καταβολής της δόσης, που τεχνηέντως αφήνουν οι Αυστριακοί, προφανώς, κατ’ εντολή των Γερμανών, διαψεύδονται από τα κεντρικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό παζάρι με τους τεχνοκράτες της τρόικας, από το οποίο εν πολλοίς θα εξαρτηθεί η ορθότητα των διαρροών περί αναβολής της καταβολής της δόσης.
Στις Βρυξέλλες είναι προφανές ότι χρησιμοποιούν κατά της Ελλάδας μια το καρότο και μια το μαστίγιο….
Από τη μια το Eurogroup εμφανίζεται ικανοποιημένο από την ελληνική προσπάθεια και τη μείωση του ελλείμματος, που εμφανώς συντελείται μετά τις δραστικές περικοπές σε συντάξεις και μισθούς στον δημόσιο τομέα, αλλά από την άλλη ο πρόεδρός του, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίζεται να ζητεί νέα μέτρα μα βάση την αναθεωρημένη πρόβλεψη της Eurostat για το έλλειμμα του 2009-20010 καθώς και για την εκτίναξη του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Αυτό το σκηνικό του παραλόγου επηρεάζει εμφανώς την Αθήνα, που είναι ένα βήμα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι οι τεχνοκράτες της τρόικας είναι στη Αθήνα και ξεσκονίζουν τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας ανάλογα με τις αποφάσεις του πολιτικο-οικονομικού παζαριού θα εξαρτηθεί και η καταβολή της τρίτης δόσης. Η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας και η διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων θα σημάνει και την καταβολή της δόσης.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η πίεση της Γερμανίας και της Αυστρίας φέρνει αποτελέσματα αρνητικά για την Ελλάδα αλλά κατ’ επέκταση και για τις λοιπές μικρές χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης. Από τη μία, η Γερμανία και η Αυστρία που με τις πράξεις τους οδηγούν τις μικρότερες χώρες της ευρωζώνης στον Καιάδα της χρεοκοπίας, και από την άλλη οι χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη, οδηγώντας τις με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών. «Καμία απολύτως ανησυχία δεν συντρέχει ως προς τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, του δανείου από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη», υποστηρίζει πάντως το Υπουργείο Οικονομικών.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.