ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Υπουργοι εναντιον τραπεζων αλλά …μας κοροιδευουν για τα 30 δις

Προβληματισμός εκδηλώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου- ενόψει και της κατάθεσης νομοσχεδίου που θα αφορά την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες- γύρω από την ρευστότητα που διοχετεύουν οι τράπεζες στην πραγματική οικονομία.
Ο προβληματισμός εστιάζεται στον τρόπο διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά από τα πιστωτικά ιδρύματα και στην διαπίστωση ότι "όλοι πρέπει να συναισθανθούν τις ευθύνες τους".
Σε κάθε περίπτωση και με παρέμβαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση γύρω από το ζήτημα αυτό, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί κατ' αρχήν. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργικό Συμβούλιο συναίνεσε στο να δοθούν εγγυήσεις, υπό την προϋπόθεση, προτού να κατατεθεί το τελικό σχέδιο νόμου, να έχουν τεθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένοι όροι που η ίδια θα έχει διαμορφώσει.
Το εν λόγω νομοσχέδιο θα αφορά στην επέκταση εγγυήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ύψους 30 δισ. ευρώ, προκειμένου αυτά να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διοχετεύοντας στη συνέχεια την ρευστότητα στην αγορά. Επιπλέον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ουσιαστική λειτουργία του κυβερνητικού επιτρόπου στις τράπεζες.
Ο υπουργός Άμυνας, Ευ. Βενιζέλος, πρότεινε τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με κάθε τράπεζα χωριστά, προκειμένου να δοθούν εγγυήσεις, ενώ στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι ίσως να μην γίνει προγραμματική συμφωνία, αλλά πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση με κάθε τράπεζα.
Από τη μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, φέρεται να υπογράμμισε πως οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δεν μπορεί να παίρνουν χωρίς να δίνουν. Ανέφερε ότι η οικονομία είναι "τραπεζοκεντρική" και πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για το μέλλον της οικονομίας, έχουμε πολιτική ευθύνη να μιλάμε και για το μέλλον των τραπεζών.
"Η Ελλάδα τι κάνει; Δίνει χρήμα κι οι τράπεζες αποκτούν περιουσία; Στην ουσία είναι κρατικοδίαιτες", φέρεται να είπε ο κ. Παπουτσής.
Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, πρότεινε, εφόσον δοθούν εγγυήσεις στις τράπεζες, το Δημόσιο να έχει τα ανάλογα οφέλη από τα πάγια των τραπεζών (assets).
Την αναγκαιότητα αλλαγής της νοοτροπίας των τραπεζών, την εγκατάλειψη της αλαζονικής στάσης τους και την επίσης αναγκαιότητα ανταπόκρισης των πιστωτικών ιδρυμάτων στις υποχρεώσεις τους μέσω της διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Τ. Χυτήρης.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι οι τράπεζες πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην πραγματική οικονομία και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς όποτε κλείνει μια υγιής επιχείρησης αυτό για μας είναι ήττα.
O υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να αφίσταται του γενικότερου προβληματισμού των συναδέλφων του υπουργών, φέρεται να υπογράμμισε αφενός μεν την αναγκαιότητα ευρύτερης θεώρησης του όλου ζητήματος, καθώς και οι τράπεζες δέχονται πιέσεις στο θέμα των ομολόγων, αφετέρου δε την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος.
"Δεν θα κλειστούμε στα γραφεία"
Κατά την εισήγηση του, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις αποδοκιμασίες κατά κυβερνητικών στελεχών, λέγοντας: "Δεν θα κλειστούμε στα γραφεία μας, θα είμαστε κοντά στο λαό, γι' αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες. (...) Θα επιμείνουμε και θα είμαστε καθημερινά κοντά στον πολίτη με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, θα συνομιλούμε μαζί του και από κοινού θα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα".
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τη χαρακτήρισε κρίσιμη και κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις ανέφερε πως αν όλα πάνε καλά θα επιβεβαιωθούν και θα επισημοποιηθούν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου.
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παπανδρέου στην ελληνική πρωτοβουλία για την καθιέρωση του φόρου Τόμπιν (φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών), μια πρωτοβουλία η οποία "υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις χώρες της ευρωζώνης".

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.