ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Δυσκολη υποθεση η αγορα κατοικιας...

Η πλειονότητα των πολιτών στην Ελλάδα δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αγορά κατοικίας μέσα στην επόμενη διετία. Αυξάνονται, εξάλλου, οι ανησυχίες τους για ζητήματα που έχουν σχέση με την κατοικία τους, όπως το ενοίκιο ή η δυνατότητα εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανειακών τους υποχρεώσεων απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του τμήματος της Στατικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσίασε ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς στη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης «Property by Helexpo». Ειδικότερα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες της έρευνας, που διενεργήθηκε το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2010 στην Αττική, απάντησαν ότι δεν είναι πιθανόν να αγοράσουν κατοικία στα επόμενα δύο χρόνια. Μόλις 2,2% απάντησαν ότι σίγουρα θα αγοράσουν κατοικία μέσα στην επόμενη διετία. Επτά στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι η οικονομική κρίση, που διέρχεται η χώρα, έχει αυξήσει το άγχος τους σχετικά με την εργασιακή τους κατάσταση....και περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι έχει αυξηθεί το άγχος τους σχετικά με θέματα κατοικίας, όπως το ενοίκιο, η εξυπηρέτηση δανείων κλπ. Στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες στη έρευνα πιστεύουν ότι «έπεσε» η αξία του ακινήτου τους. Ειδικότερα, 50,08% εκτιμούν ότι η τιμή μειώθηκε, 26,1% ότι έμεινε η ίδια και μόλις 13,3% ότι αυξήθηκε. Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι δεν είναι καλή περίοδος για αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, στην ερώτηση «πόσο συμφωνείτε με την πρόταση: Τώρα είναι καλή περίοδος για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα;», ποσοστό 23,5% των ερωτηθέντων απάντησαν «Διαφωνώ απόλυτα», 16,5% «Μάλλον διαφωνώ», 28,8% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», 21,3% «Μάλλον συμφωνώ» και μόλις 7,7% απάντησαν «Συμφωνώ απόλυτα». Αναφορικά με την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αγορά εξοχικής κατοικίας, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων -εννέα στους δέκα- είπαν δεν είναι πιθανόν να αγοράσουν. Μόλις 0,8% απάντησαν ότι είναι σίγουρο ότι θα αγοράσουν.
Ο κ. Πανάς, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κρίση στην κτηματαγορά οφείλεται κυρίως στην υπερπροσφορά ακινήτων. «Αν δεν απορροφηθεί το υπάρχον μεγάλο απόθεμα, δεν θα βγούμε εύκολα από αυτή την κρίση», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο ζήτημα της αγοράς παραθεριστικών κατοικιών ο κ. Πανάς επισήμανε ότι έχουν αναπτυχθεί στις γειτονικές χώρες πολύ ανταγωνιστικές αγορές και αναφέρθηκε σε αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι περισσότεροι από 10.000 Έλληνες έχουν προχωρήσει σε αγορά παραθεριστικής κατοικίες σε περιοχές της Τουρκίας.
Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των άλλων χωρών, όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, που ακολούθησε, είναι οι πιο οικονομικές και προσιτές τιμές πώλησης, αλλά γενικότερα η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση παραθεριστικών συγκροτημάτων. Από την πλευρά τους εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου, όπως ο πρόεδρος Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης και ο πρόεδρος Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αθήνας, Γιάννης Ρεβύθης, έκαναν λόγο για άμεση λήψη αναγκαίων πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας για την τόνωση της αγοράς ακινήτων, προκειμένου να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια επανεκκίνησης των αναπτυξιακών ρυθμών στην Ελλάδα.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.