ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεσσηνία

Τον Ιουλιο το Διεθνες Φεστιβαλ Χορου

«Υπόδειγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης» χαρακτήρισε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, σε επιστολή που απέστειλε, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.
«Η εξωστρέφεια, η συνύπαρξη νέου και παλιού, οι πολυσυλλεκτικές ελληνικές συμμετοχές, το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που απλώνονται σε ολόκληρη την πόλη, οι συνέργιες που αναπτύσσονται με άλλες Τέχνες, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνονται, αποτελούν μερικούς μόνο απ'Α τους λόγους που καθιστούν το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας υπόδειγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 21 Ιουλίου, .....ενώ διοργανώνεται για δέκατη έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην Καλαμάτα, με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσπάθεια διοργάνωσης ενός καλλιτεχνικού προγράμματος υψηλών προδιαγραφών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (ο φετινός προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τις 700.000 ¤, ενώ οι προηγούμενοι ανέρχονταν στις 900.000 ¤) και χωρίς να υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του.
Στη δύσκολη συγκυρία της εποχής αναφέρθηκε ο Υπουργός τονίζοντας: «Σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο κόσμος του Πολιτισμού δείχνει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο ότι οι δυνάμεις που θα μας βγάλουν απ'Α την κρίση είναι ζωντανές. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η χώρα μας μπορεί να συμμετέχει στον παγκόσμιο διάλογο των Πολιτισμών αρθρώνοντας τον δικό της λόγο».
Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συνεχίσει να προσελκύει όλο και μεγαλύτερο κοινό, να συμβάλλει στην εκπαίδευση των φιλότεχνων και να εμπλουτίζει με κάθε τρόπο τις προσλαμβάνουσες των θεατών από το τοπίο του χορού. Στη συνείδηση όλων όσοι το έχουν επισκεφθεί, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταγραφεί ως ένα μοναδικό πλαίσιο συνύπαρξης καλλιτεχνών και κοινού και ως έντονη καλλιτεχνική εμπειρία.
Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του έξι παραγωγές, τις οποίες παρουσιάζουν σε οκτώ παραστάσεις-σχήματα, δημιουργοί από πέντε χώρες: τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελλάδα, ενώ μία από τις παραγωγές που θα παρουσιαστούν είναι συμπαραγωγή του Φεστιβάλ.
Περιλαμβάνει, επίσης, τρία σεμινάρια-εργαστήρια για επαγγελματίες και σπουδαστές ανώτερου επιπέδου με εκπαιδευτές από την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις παραστάσεις του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι:

• Το Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

• Το Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις, το σεμινάριο και τα εργαστήρια θα φιλοξενηθούν στους εξής χώρους:

• Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

• Ζουμπούλειο Μέγαρο.

• Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας.

• Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας.

• Γυμνάσιο Παραλίας.

Μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις διανθίζει το πρόγραμμα των παραστάσεων, προσδίδοντας παράλληλα στην πόλη τη γιορτινή ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ.
Η παραλία της Καλαμάτας, σημείο αναφοράς της πόλης, θα ζωντανέψει με μια χορευτική βραδιά χιπ-χοπ από τους B-TWINS, ένα ντούο με ιδιαίτερο ταλέντο στο να ξεσηκώνει τους θεατές (στο πλαίσιο του προγράμματος, οι B-TWINS θα εμφανιστούν και στο κομμάτι του Βαγγέλη Κατσούλη, στην παράσταση Projections, με το σύνολο κρουστών του Δημήτρη Δεσύλλα). Μια αύρα μουσικής θα δροσίσει την πόλη με τους χορούς για ένα πιάνο, δύο πιανίστες και τέσσερα χέρια, που θα ερμηνεύσουν οι πιανίστες Μαρια Παπαπετροπούλου και Jacques Bernier - έργα των Σούμαν, Μπραμς, Ντεμπυσσύ και Ντε Σεβεράκ για τέσσερα χέρια.
Σ' έναν κήπο, υπό το φως των αστεριών, οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του φεστιβάλ θ'Α απολαύσουν για δύο βραδιές «λαϊκά παραμύθια από τις γωνιές του κόσμου, που απαντούν στο πώς και εξηγούν το γιατί», όπως εξηγεί η Λίλλυ Τριαντάρη, που θα τα αφηγηθεί με τη συνοδεία των κρουστών της Πέπης Αλεξανδροπούλου στην παράσταση "Και ο άνεμος ψιθύρισε μια χούφτα παραμύθια…"

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.