ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Στο σφυρι εξοχικα λόγω κρισης και εφοριας

Δραματική πτώση της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες από Ελληνες καταγράφεται για ακόμη μία χρονιά, την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να «καλοβλέπουν» την ελληνική αγορά. Το ιδιότυπο αυτό σκηνικό έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα κινηθεί η παραθεριστική κατοικία το φετινό καλοκαίρι.
Οι Έλληνες ιδιοκτήτες εξοχικών πουλάνε όσο - όσο, προκειμένου να αποφύγουν την υπερβολική φορολόγηση και τα τεκμήρια διαβίωσης, και οι κατασκευαστές ρίχνουν τις τιμές για να ξεφορτωθούν το μεγάλο στοκ των νεόδμητων παραθεριστικών κατοικιών. Τα περισσότερα σπίτια που πωλούνται είναι μεγάλα και υψηλής αξίας σε νησιά και τουριστικές περιοχές που στο παρελθόν ήταν στην πρώτη γραμμή.
Ομως, αφενός τα σενάρια για μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 400.000 ευρώ και αφετέρου τα «τσουχτερά» τεκμήρια διαβίωσης έχουν πανικοβάλει τους ιδιοκτήτες των θερινών ακινήτων, που «ξεφορτώνονται» ό,τι δεν χρειάζονται. Ετσι, έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα εξοχικών σπιτιών, το οποίο αυξάνεται συνεχώς.....
Η πλειονότητα των ακινήτων που πωλούνται ανήκουν σε Ελληνες που έχουν πληγεί από την κρίση και δεν μπορούν να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι ή φοβούνται τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις στο μέλλον.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 3.000-3.500 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει περί τα 800-1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.000-1.500.
Στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς στα χέρια των εργολάβων βρίσκονται 3.000-4.000 εξοχικές κατοικίες. Στη Λευκάδα μόνο τα ακριβά παραθεριστικά που πωλούνται φτάνουν τα 100-200, ενώ μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 1.500-2.000.
Στη Χαλκιδική οι αμιγώς παραθεριστικές κατοικίες που πωλούνται μπορεί να είναι γύρω στα 5.000. Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία 5ετία, εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000-5.000.
Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για εξοχικά έχει υποχωρήσει κατά 50%-70% την τελευταία διετία, ανάλογα με την περιοχή, και ως βασική αιτία εκτιμούν ότι είναι οι «τάσεις φυγής» των Ελλήνων από το δεύτερο σπίτι

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.