ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Ερχονται νωριτερα τα ραβασακια της Εφοριας

Νέα «ψυχρολουσία» θα υποστούν από την επόμενη εβδομάδα όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αρχίζει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία θα περιλαμβάνουν «πακέτο» όλες τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Με σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αποστολή των εν λόγω εκκαθαριστικών, καθώς στην είσπραξη των εισφορών «ποντάρει» το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αντιστρέψει την αρνητική πορεία των εσόδων, να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» των τεσσάρων δισ. ευρώ και να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο τέλος του έτους, ώστε να αποφύγει την «κόκκινη» κάρτα της Τροικας, που θα συνοδεύεται από πρόσθετα φορολογικά μέτρα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, συνολικά για την περίοδο 2011-2015, η κυβέρνηση, με βάση τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, υπολογίζει ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες (ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.), αλλά και το τέλος επιτηδεύματος, περισσότερα από εννέα δισ. ευρώ, καθώς αναμένει:
- από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1,38 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
- από το τέλος επιτηδεύματος περίπου 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
- από την έκτακτη εισφορά σε ΙΧ, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες κ.λπ., 150 εκατ. ευρώ, μόνο όμως για φέτος.
Επισημαίνεται ότι από τις έκτακτες εισφορές εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και όσοι έχουν σοβαρές αναπηρίες, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό τους οι αποζημιώσεις λόγω διακοπής της εργασιακής σχέσης. Βέβαια, οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία, καθώς θα λάβουν τα σχετικά εκκαθαριστικά από τη ΓΓΠΣ και θα αναγκαστούν να περάσουν από την Εφορία τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να αποφύγουν την καταβολή των εισφορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, ενώ κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικά οφειλόμενου ποσού μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.