ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καλαμάτα

Ερχονται χαρατσια στο χρεωμενο Δημο Καλαματας

Μια επιστολή σήμερα του Αντιδημάρχου οικονομικών Δ. Μπούχαλη δίνει άλλη διάσταση στα σχέδια των νέων Δήμων που έχει ετοιμάσει το Yπουργείο Eσωτερικών με πολλά ερωτηματικά για νέους φόρους
Η επιστολή έχει ως εξής:
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 καθορίστηκε ότι όλοι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το διπλογραφικό σύστημα γενικής και αναλυτικής λογιστικής-κοστολόγησης. Επίσης οριζόταν ότι η διαδικασία και ο τρόπος αποτύπωσης της απογραφής θα καθορισθούν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
Στην συνέχεια με την Υ.Α. 74445 / 27-12-2010 καθορίστηκε η διαδικασία και ο τρόπος αποτύπωσης των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων, καθώς και των διαθεσίμων χρηματικών μέσων των δήμων που συνιστώνται με τον Ν. 3852/2010.
Με απόφαση Δημάρχου συγκροτήθηκε η επιτροπή απογραφής στον Δήμο Καλαμάτας της οποίας ορίσθηκα ως πρόεδρος.
Μέσα από μια εργώδη και επίπονη διαδικασία όλων των μελών της επιτροπής, καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε
α) Την απουσία διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους Δήμους που συγχωνεύθηκαν με τον Δήμο Καλαμάτας.
β) Την έλλειψη εκτός ελαχίστων περιπτώσεων εξειδικευμένου προσωπικού στους ως άνω Δήμους.
γ) Την έλλειψη στις πλείστες των περιπτώσεων ολοκληρωμένων φακέλων για τα περιουσιακά στοιχεία
και δ) Την ταυτόχρονη προσαρμογή των υπηρεσιών του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Καλαμάτας στις νέες συνθήκες που όριζε ο Ν. 3852/2010 φθάσαμε σήμερα να παρουσιάζουμε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ολοκληρωμένη απογραφή του Δήμου Καλαμάτας, ταυτόχρονα μάλιστα με τον Ισολογισμό χρήσεως του 2010.
Το σύνολο των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του καποδιστριακού Δήμου Καλαμάτας ανέρχονταν στο ποσό των 12.229.216,14€, του Δήμου Θουρίας στο ποσό των 3.822.296,72€, του Δήμου Αρφαρών στο ποσό των 880.171,72€ και τέλος του Δήμου Άριος στο ποσό των 264.465,92€, ο υπολογισμός με βάσει τον πληθυσμό του κάθε πρώην Δήμου, μας δίνει οφειλή 212€ για κάθε κάτοικο του Δήμου Καλαμάτας, 931€ για κάθε κάτοικο του Δήμου Θουρίας, 274€ για κάθε κάτοικο του Δήμου Αρφαρών και 121€ για κάθε κάτοικο του Δήμου Άριος.
Παρατηρούμαι λοιπόν την στρέβλωση που επιφέρει αυτή ή χωρίς καμιά λογική εφαρμογή του Καλλικράτη και διερωτώμαι γιατί θα πρέπει ο κάθε δημότης του Άριος να επιβαρυνθεί με 135 επιπλέον ευρώ ή ο κάθε δημότης της Καλαμάτας με 44 ευρώ και συνολικά ο νέος Δήμος Καλαμάτας με επιπλέον υποχρεώσεις 4.966.904,36 €. Από που θα εξευρεθούν τα πρόσθετα έσοδα που απαιτούνται για την κάλυψη όλων αυτών των υποχρεώσεων την στιγμή που οι κρατικές επιχορηγήσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μειωμένες κατά 25% ή κατά 1,2 δις. € και βάσει αυτών οι ΟΤΑ μετά βίας καλύπτουν μισθούς και λειτουργικές δαπάνες.
Πότε επιτέλους θα αποδοθούν στους ΟΤΑ το σύνολο των θεσμοθετημένων πόρων που οφείλονται, τι θα γίνει με το Αναπτυξιακό πρόγραμμα «Ελλάδα» που βρίσκεται κλειδαμπαρωμένο στα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών μαζί με δεκάδες Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις που θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του 2010, τι θα γίνει με τα οφειλόμενα του προγράμματος Θησέας.
Ας καταλάβουν επιτέλους οι κυβερνώντες ότι οι Δήμοι δεν διεκδικούν τίποτα παραπάνω από την εφαρμογή των Νόμων και του Συντάγματος και ας βάλουν βαθιά μέσα στο μυαλό τους ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουμε εμείς το ανάχωμα τους ενάντια στο ποτάμι της Λαϊκής κατακραυγής που απειλεί να τους παρασύρει και δυστυχώς μαζί με αυτούς και την χώρα μας.-

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.