ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Με μετρητα πλεον συναλλαγες στο εμποριο

Με μετρητά γίνεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στο χώρο της ένδυσης και της υπόδησης, όπως επισημαίνουν παράγοντες από το χώρο του εμπορίου.
«Κατά μέσον όρο μια επιταγή αλλάζει
χέρια πέντε φορές» υποστηρίζει ο Β. Κορκίδης, μιλώντας στη χθεσινή Ελευθεροτυπία. Έμποροι και προμηθευτές έχουν εγκαταλείψει τις επιταγές, αφενός επειδή πολλοί έχουν ξεμείνει από μπλοκ επιταγών και άλλοι επειδή δεν εμπιστεύονται πια να πάρουν μεταχρονολογημένη επιταγή στα χέρια τους.
Τα στοιχεία που έδωσε προ δεκαημέρου η Τειρεσίας Α.Ε. στη δημοσιότητα έδειχναν ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε στα 1,53 δισ. ευρώ. Η μέση αξία κάθε επιταγής που σφραγίστηκε και καταχωρήθηκε στο σύστημα είναι στα 12.142 ευρώ (συνολικός αριθμός τεμαχίων 126.411).
Εάν σε αυτά προστεθούν οι ακάλυπτες ύψους 1,8 δισ. ευρώ του 2010, αντιλαμβάνεται κανείς αφενός πόσοι έχασαν τη δυνατότητα να πάρουν μπλοκ επιταγών λόγω της εγγραφής τους στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία και αφετέρου γιατί πολλοί προμηθευτές, που «κάηκαν» από τις ακάλυπτες, δεν θέλουν ούτε να ξαναπιάσουν επιταγή στα χέρια τους.
Τα στοιχεία μπορεί να ήταν ακόμη πιο «μαύρα» για το τρέχον έτος, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες απλήρωτες μεταχρονολογημένες δεν σφραγίστηκαν, προκειμένου οι κομιστές τους να μη χάσουν την ελπίδα τους προς είσπραξη των αναγραφομένων ποσών.
Πάντως, στους λόγους για τους οποίους κλάδοι του εμπορίου που «παραδοσιακά» κινούνταν με επιταγές, όπως η ένδυση και η υπόδηση, έχουν γυρίσει στη χρήση μετρητών είναι και η μεγάλη «φούσκα» από επιταγές που βρίσκονται ακόμη σε κυκλοφορία και που δεν έχουν «σκάσει».
Η επιστροφή στα μετρητά, βέβαια, αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν παραμείνει... ανοικτές, αφού -όπως είναι ήδη γνωστό τοις πάσι- τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα τον τελευταίο χρόνο είναι χιλιάδες. Και τα πράγματα, απ ό,τι φαίνεται, θα χειροτερέψουν: σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο τζίρος στο χονδρικό εμπόριο μειώθηκε κατά 10,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010 και η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 6,8%.
Με την ανεργία να καλπάζει, την κυβέρνηση να οδηγεί στην εργασιακή εφεδρεία δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και τα νοικοκυριά να «στεγνώνουν» από τα κάθε λογής έκτακτα χαράτσια της εφορίας, είναι λογικό επόμενο ότι η κατανάλωση θα μειωθεί περαιτέρω, οδηγώντας κι άλλα μαγαζιά στο λουκέτο, είτε δουλεύουν με επιταγές είτε με μετρητά.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.