ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Σε διαγωνισμο τα κοιτασματα πετρελαιου...

Δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς ότι η Ελλάδα …ζήλεψε την δόξα των αδελφών Κυπρίων, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη προετοιμάζεται εδώ και μήνες από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη και τους συνεργάτες του.
Ωστόσο, λίγες μόνο μέρες μετά τις εντυπωσιακές κυπριακές ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαπιστώθηκαν έπειτα από γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12, η κυβέρνηση προκηρύσσει – πιθανότατα εντός της ημέρας – διαγωνισμούς για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε διαπιστωμένα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για περιοχές στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο, όπου τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια, με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια.
Με βάση τα δεδομένα που έχουν προκύψει από έρευνες παλαιοτέρων ετών, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια, στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις δείχνουν 50 με 80 εκατ. βαρέλια, ενώ από 3 έως 8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου υπολογίζονται τα αποθέματα στο Κατάκολο.
Ειδικότερα, σε σχέση με τον Πατραϊκό Κόλπο επισημαίνεται ότι οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσεις ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές.
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το 2001 η Triton δεν έκανε γεώτρηση στην πλέον υποσχόμενη δομή, λόγω διαφορετικής επιχειρηματικής επιλογής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η διάτρηση της περιοχής θεωρείται, πάντως, ιδιαίτερα δύσκολη.
Σχετικά με την Ήπειρο, επισημαίνεται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους έρευνα σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων. Η συγκεκριμένη υποδομή δεν είχε, επίσης, γεωτρηθεί το 2002 από την Enterprise Oil για τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρει η εισήγηση του ΥΠΕΚΑ.
Ως προς δε το Κατάκολο εκτιμάται ότι είναι πλέον οικονομικά και τεχνικά συμφέρουσα η εκμετάλλευση του διαπιστωμένου από το 1982 κοιτάσματος

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.