ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αγροτικά

Αγρια φοροεπιδρομη στους αγροτες...

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με τα οποία φημολογείται ότι οι αγρότες θα φορολογούνται πλέον με τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Το 2010, στα πλαίσια της συζήτησης ενός νομοσχεδίου με τον βαρύγδουπο και παραπλανητικό τίτλο «Αποκατάσταση Φορολογικής Δικαιοσύνης», είχαμε δώσει σκληρή μάχη, ως Γραμματεία Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μην αλλάξει το φορολογικό καθεστώς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που πωλούν τα δικά τους προϊόντα σε λαϊκές αγορές. Τώρα, καλούμαστε να δώσουμε μία ακόμα μεγαλύτερη μάχη, ώστε να μην επεκταθεί το μέτρο στο σύνολο του αγροτικού μας κόσμου.
Εάν τα δημοσιεύματα επαληθευθούν, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον οριστικό αφανισμό του μικρού και μεσαίου αγρότη. Διότι σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, οι αγρότες θα φορολογούνται πλέον ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα υποχρεώνονται δηλαδή να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων β’ κατηγορίας. Ταυτόχρονα όμως, επειδή αλλάζει και το καθεστώς για τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογούνται πλέον ως επιχειρήσεις, οι αγρότες μας ενδέχεται να κληθούν να πληρώνουν φόρο 20% από το πρώτο ευρώ. Το ειδικό καθεστώς φορολόγησης βεβαίως θα καταργηθεί.
Πρέπει να επισημάνω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν απορρίπτει την υπαγωγή αγροτών στα βιβλία β’ κατηγορίας σε εθελοντική βάση. Αντιθέτως, μπορεί να υπάρξουν και θετικά αποτελέσματα από αυτό το μέτρο, ενώ υπάρχουν και αγρότες, κυρίως νέοι και κατ’ αποκλειστικό επάγγελμα, οι οποίοι βλέπουν το μέτρο ως ένα βήμα για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού χώρου. Πλην όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα, τα οποία η Κυβέρνηση δεν θεραπεύει και τα οποία, εάν δεν αντιμετωπιστούν πριν από οποιαδήποτε άλλη ευρεία αλλαγή, θα χρεοκοπήσουν ολόκληρες οικογένειες.
Για παράδειγμα, οι αγρότες δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν παραστατικά για όλα τους τα έξοδα. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις απασχολούν κατά κύριο λόγο μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ οι εποχικοί αγρεργάτες δεν διαθέτουν δελτίο παροχής υπηρεσιών και, για να αιτιολογηθεί η δαπάνη, θα πρέπει είτε ο παραγωγός είτε ο αγρεργάτης να επιβαρυνθεί με επιπλέον παρακράτηση φόρου 20%. Οι αγροί υπενοικιάζονται συχνά χωρίς συμβόλαια, ώστε δεν υπάρχουν αποδείξεις ενοικίων, υπαιτιότητι των ιδιοκτητών. Οι δαπάνες για απόκτηση μηχανημάτων που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν δεν συμπεριλαμβάνονται στα έξοδα, ώστε η απόσβεση πάγιου κεφαλαίου δεν εμφανίζεται στα τρέχοντα λογιστικά βιβλία.
Επιπλέον, το λειτουργικό κόστος από την τήρηση βιβλίων β’ κατηγορίας θα επιβαρύνει δυσανάλογα τους παραγωγούς, ενώ οι παράπλευρες συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Για παράδειγμα, ως επαγγελματίες, οι αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος, ενώ ακόμα και παραγωγοί με πολύ χαμηλά εισοδήματα θα υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρο.
Η πρώτη μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι, εάν το μέτρο προχωρήσει, πρέπει να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση. Διαφορετικά, για τους αγρότες με μικρά εισοδήματα, σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, για ηλικιωμένους αγρότες, που είναι και η πλειοψηφία, η καθολική εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα είναι ταφόπλακα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την καθολική αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες, που μοναδικό σκοπό θα έχει την αύξηση των κρατικών εσόδων. Όταν δημοσιοποιηθεί επίσημα το νομοσχέδιο, η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί υπεύθυνα και νηφάλια, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα αγρότη και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.»

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.