ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Κοντρα δικηγορων και συμβολαιογραφων

Την παρέμβαση του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας προξένησε σήμερα η διεκδίκηση των συμβολαιογράφων σε ρολό για την απονομή δικαιοσύνης.
ΔΗΛΩΣΗ
Κωνσταντίνου Αλεξ. Μαργέλη
Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αναφορικά με τα αιτήματα των Συμβολαιογράφων
Έκπληξη προκαλεί η «ξαφνική» παρέμβαση των Συμβολαιογράφων στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης» με την διεκδίκηση μάλιστα στην ουσία ρόλου στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Είναι γνωστό ότι οι Συμβολαιογράφοι δεν αποτελούν παράγοντες στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Όπως έχουν κρίνει τα Ευρωπαϊκα Δικαστήρια, ο ρόλος τους περιορίζεται στην καταγραφή δηλώσεων των συμβαλλόμενων και όχι στην απονομή του Δικαίου, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικαιοδοτικό όργανο.
Κατά συνέπεια η επιθυμία τους να ανατεθεί σε αυτούς η αρμοδιότητα της έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων και κληρονομητηρίων, συναινετικής εγγραφής και εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης, έκδοσης διαταγών πληρωμής και δημοσίευσης διαθηκών μόνο συντεχνιακή σκοπιμότητα εξυπηρετεί και είναι προφανώς αντίθετη με τις διατάξεις του Συντάγματος για τη δικαστική προστασία των πολιτών.
Πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δε δέχθηκαν την ανάθεση της έκδοσης των συναινετικών διαζυγίων, από τους Προέδρους τους, ενεργώντας θεσμικά και όχι συντεχνιακά.
Τέλος οι Συμβολαιογράφοι, πρέπει να γνωρίζουν ότι τυχόν επιχειρούμενη προσπάθεια από μέρους τους για αφαίρεση από τα Δικαστήρια δικαστηριακής ύλης επ' ωφελεία τους είναι σίγουρο ότι τελικά θα οδηγήσει στην πλήρη απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων με αυτονόητη κατάληξη την σύνταξη των συμβολαίων και από δικηγόρους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και των Η.Π.Α.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ
Αντίθετοι στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης οι συμβολαιογράφοι. Μερικές από τις υποθέσεις που ζητούν οι συμβολαιογράφοι να επιλύουν εκείνοι αντί των Ειρηνοδικείων, είναι η διαδικασία έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, η συναινετική εγγραφή και εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, η έκδοση διαταγών πληρωμής και η δημοσίευση διαθηκών κ.α.
Την αντίθεσή τους στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης εξέφρασαν σήμερα οι 3.200 συμβολαιογράφοι διά μέσου του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Κων. Βλαχάκη.

Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βλαχάκης ζήτησε την αλλαγή ρότας του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στο ζήτημα του επίμαχου πολυνομοσχεδίου, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται αποσπασματικές διατάξεις.

Επιπρόσθετα, οι συμβολαιογράφοι ανέφεραν ότι για τη σύνταξη του πολυνομοσχεδίου δεν συστάθηκε ποτέ νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Έντονα καυτηρίασε ο Κων. Βλαχάκης τις διατάξεις εκείνες του πολυνομοσχεδίου που μεταφέρουν μεγάλο όγκο δικαστηριακής ύλης στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Τα Ειρηνοδικεία, επισήμανε ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, έχουν «μπλοκάρει» από τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αφού κάθε μήνα λόγω των αρνητικών οικονομικών συγκυριών που διέρχεται η χώρα μας κατατίθενται περίπου 2.500 υποθέσεις. Τα Ειρηνοδικεία προσδιορίζουν για το 2014 την εκδίκαση των υποθέσεων που κατατίθενται σήμερα, ενώ ήδη εκκρεμούν 150.000 υποθέσεις.

Παράλληλα, οι συμβολαιογράφοι στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των δικαστηρίων και των δικαστών, ζητούν μια κατηγορία υποθέσεων οι οποίες δεν έχουν το στοιχείο της ιδιωτικής διαφοράς, που έχει την ανάγκη της δικαστικής κρίσης προκειμένου να επιλυθεί, να περιέλθει στη δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων.

Οι υποθέσεις αυτές που ζητούν οι συμβολαιογράφοι να επιλύουν εκείνοι αντί των Ειρηνοδικείων, είναι η διαδικασία έκδοσης συναινετικών διαζυγίων, η συναινετική εγγραφή και εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, η έκδοση κληρονομητηρίων, η σύνταξη δηλώσεων αποποίησης κληρονομιάς, η έκδοση διαταγών πληρωμής και η δημοσίευση διαθηκών.

Ο Κων. Βλαχάκης τόνισε ότι σήμερα για την έκδοση κληρονομητηρίου απαιτούνται τουλάχιστον 18 μήνες, ενώ εάν η αρμοδιότητα αυτή περιέλθει στους συμβολαιογράφους θα εκδίδεται σε μηδενικούς χρόνους και με οικονομικό όφελος για τον πολίτη.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.