ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Καθυστερησεις σε επενδυτικα προγραμματα λογω γκρινιας

Με τις πληρωμές από την προηγούμενη επταετία «τρέχει» το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Οι δράσεις που αφορούν επενδύσεις αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων (Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Αγρότες και Εμπορία-Μεταποίηση) έχουν καθυστερήσει στην υλοποίησή τους, αλλά το θετικό είναι ότι εξαιτίας των ανειλημμένων υποχρεώσεων η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κυλά ικανοποιητικά.
H δικαιολογημένη «γκρίνια» για τις καθυστερήσεις σε εγκρίσεις και πληρωμές των προγραμμάτων προήλθε κυρίως από φορείς αγροτών.
Κατά τη συνεδρίαση της 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Α.Α., την Πέμπτη 14 Ιουνίου, η ικανοποίηση για την ομαλή απορρόφηση ήταν διάχυτη στους εκπροσώπους της κυβέρνησης, όπως και στο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Adelina Dos Reis. H δικαιολογημένη «γκρίνια» για τις καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και τις πληρωμές των προγραμμάτων προήλθε κυρίως από τους εκπροσώπους των φορέων των αγροτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Παρακολούθησης.
Στην περίπτωση των Σχεδίων Βελτίωσης, έχουν πληρωθεί μόνο το 18,7% του Μέτρου 121 (Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων) και αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο παλιούς δικαιούχους. Από το Μέτρο της Εμπορίας και Μεταποίησης (123) έχει απορροφηθεί μόλις το 0,6% των χρημάτων, ενώ καθόλου χρήματα δεν έχουν λάβει στα χέρια τους οι καλλιεργητές που εντάχθηκαν στο Μέτρο 132 για τα Συστήματα Ποιότητας. Αντίστοιχα μικρές απορροφήσεις παρουσιάζουν οι Άξονες του Leader (6,4%) και των πρώην ΟΠΑΑΧ (12,2%), ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζουν Μέτρα με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων όπως τα γεωργοπεριβαλλοντικά (62,9%) και η εξισωτική αποζημίωση (65,8% και 63,8%).
Τέλος, όσον αφορά τους Νέους Αγρότες, τα στοιχεία δείχνουν ότι – τουλάχιστον σε αυτή την Προγραμματική Περίοδο και μέχρι το 2015 – δεν υπάρχουν αρκετά κονδύλια για να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα ενίσχυσης, αφού έχει δεσμευτεί με οριστικές εντάξεις το 103,7% των χρημάτων.

40 προεγκρίσεις στα Σχέδια Βελτίωσης
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του ειδικού γραμματέα, Βαγγέλη Διβάρη, η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης ολοκληρώθηκε στις 29/8/2011 με την οριστικοποίηση στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής πάνω από 7.700 αιτήσεων ενίσχυσης, συνολικής αιτούμενης δημόσιας δαπάνης 670 εκ. ευρώ περίπου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων με τις πρώτες προεγκρίσεις να έχουν εκδοθεί στη κατηγορία των καπνοπαραγωγών.
Αξιολογούνται επιπλέον 1.282 φάκελοι υποψηφιότητας από τον Εξωτερικό Συνεργάτη (EURICON ΕΠΕ) που έχει προσληφθεί για το σκοπό αυτό. Πραγματοποιήθηκαν τεχνικές συναντήσεις στην έδρα του αναδόχου με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση του θεσμικού πλαισίου του Μέτρου 121 αλλά και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος αξιολόγησης, ενώ διεκπεραιώθηκαν και τα σχετικά αιτήματα του αναδόχου ως προς τα στοιχεία των αιτήσεων ενίσχυσης, αλλά και διάφορα ερωτήματα προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο του.
Επίσης, ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις των γνωμοδοτικών επιτροπών που έχουν συσταθεί και εξετάζουν αιτήσεις ενίσχυσης που αξιολογήθηκαν από εισηγητές της υπηρεσίας, αλλά και από εισηγητές άλλων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.
Έχουν εκδοθεί περίπου 40 προεγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων αφού προηγείται η σχετική διαδικασία διασταύρωσης με την Μονάδα ΣΤ΄ της ΕΥΔ ΠΑΑ για τυχόν επικαλύψεις με άλλα προγράμματα.
Συνεχίζεται, η διαδικασία ελέγχου πληρωμής δικαιούχων του Μέτρου 1.1 του ΕΠΑΑ-ΑΥ (ανειλημμένες υποχρεώσεις). Μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2012 έχει καταβληθεί συνολικά το ποσό των 105.402.598,15 ευρώ σε 1.967 δικαιούχους.

Η συνολική πορεία υλοποίησης του Π.Α.Α. «Αλ. Μπαλτατζής»
Το ΠΑΑ 2007-2013 είναι το οριζόντιο εθνικό πρόγραμμα του γεωργικού τομέα της Ελλάδας για την Δ’ Προγραμματική Περίοδο και μαζί με το ΕΠΑΛ είναι τα μόνα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Δ’ Π.Π. που δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και είναι ανεξάρτητα.

Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ένα μέσο ποσοστό περίπου 83 %.
Το ισχύον σήμερα Πρόγραμμα (11η Έκδοση), εγκρίθηκε με την Απόφαση της ΕΕ υπ. αριθμ. C(2012) 3475/23-5-2012 και διαθέτει πλέον Δημόσια Δαπάνη (ΔΔ) ύψους 4,73 δισ. ευρώ, αποτελούμενη από 3,9 δισ. ευρώ Κοινοτική Συμμετοχή (ΚΣ) και 0,83 δισ. ευρώ Εθνική Συμμετοχή (ΕΣ). Μαζί με την Ιδιωτική Συμμετοχή ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το ύψος του Συνολικού Κόστους (ΣΚ) των έργων και επενδύσεων που ενισχύονται από το ΠΑΑ αναμένεται να φτάσει σε 5,95 δισ. ευρώ.
- Έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του Προγράμματος (το 107%) της συνολικής δημόσιας δαπάνης με Προσκλήσεις και Προκηρύξεις που ανέρχονται συνολικά σε 5,04 δισ. ευρώ.
- Έχουν ενταχθεί πράξεις/έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 4,13 δισ. ευρώ (87,2% της συνολικής δημόσιας δαπάνης), ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των πλέον πρόσφατων Προσκλήσεων-Προκηρύξεων, ύψους Δ.Δ. 1,759 δισ. ευρώ.
- Από το σύνολο των ενταγμένων πράξεων, έχουν συναφθεί νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις) για έργα ύψους 2,77 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 59% της συνολικής Δ.Δ του Προγράμματος.
- Έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές (ΔΔ) ύψους 1,93 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό απορρόφησης 40,8% της Δ.Δ. του Π.Α.Α.
Αντίστοιχα, η απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων του Προγράμματος έχει φτάσει στο 45,2%, αφού μέσω του ΠΑΑ 2007-2013 και με βάση τις παραπάνω πληρωμές Δ.Δ. εισρέουν στη Χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο ΕΓΤΑΑ, ποσά που πλησιάζουν το 1,77 δις ευρώ.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.