ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Κοντρες για το ξεπουλημα της ΑΤΕ και των αγροτων

Η κυβέρνηση-οπερέτα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποφάσισε Παρασκευή το βράδυ του “φονιά”, με θεοσκότεινες διαδικασίες και με όργανα τους εγκάθετους της Τράπεζας Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να ανακοινώσει το διαχωρισμό της ιστορικής Αγροτικής Τράπεζας σε “καλή” και “κακή” και να χαρίσει κυριολεκτικά την πρώτη, ως μέγα-φιλέτο, στα γνωστά συμφέροντα που κυριαρχούν στην Τράπεζα Πειραιώς.
Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ένα πελώριο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σκάνδαλο του αιώνα, το οποίο συντελέσθηκε στο σκοτάδι
και στο παρασκήνιο.
Στην πραγματικότητα οι σκοτεινές αυτές διαδικασίες εκχώρησης της δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας θα έπρεπε να καταγραφούν ως σύγχρονο Ιουλιανό οικονομικό-πολιτικό πραξικόπημα.

ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ!
Οι συνοπτικές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και της Τράπεζας Πειραιώς που έκαναν γνωστές τις εξελίξεις στην ΑΤΕ, δεν αναφέρουν τίποτα για τα κριτήρια και τις διαδικασίες που έγινε ο διαχωρισμός σε “υγιές” και “μη-υγιές” κομμάτι της ΑΤΕ και ακόμα χειρότερα οι σχετικές ανακοινώσεις δεν λένε απολύτως τίποτα για το πώς και με ποιές διαδικασίες έγινε η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς ούτε από ποιούς και με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή.
Ακόμα χειρότερα, οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αναφέρουν ούτε λέξη για το πώς θα γίνει η μεταβίβαση, αν υπάρχει εξαγορά και ποιό είναι το τίμημα ή αν υπάρχει ανταλλαγή μετοχών και σε ποιά βάση!!!
Κύκλοι γνωρίζοντες απ’αυτές τις μεταβιβάσεις τόνιζαν ότι τέτοιου είδους μεταβίβαση, την οποία όλως περιέργως η Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηρίζει “απορρόφηση”, διεκδικούν το βραβείο Γκίνες σκοτεινής συναλλαγής , που δεν θα μπορούσε να συντελεστεί ούτε σε χώρα “μπανανία” και παράδεισο για “off-shore” εταιρείες.


ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ!
Αν η εκχώρηση της “καλής” ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς δεν ματαιωθεί, κινδυνεύει άμεσα όλη, σχεδόν, η αγροτική γη, που είναι υποθηκευμένη κάτω από ειδικούς προνομιακούς όρους στην ΑΤΕ, ενώ κινδυνεύει άμεσα και το μέλλον της εναπομείνασας αγροτικής οικονομίας και αγροτικής παραγωγής, πράγματα που συνιστούν μέγα εθνικό κεφάλαιο!
Ειδικότερα από το ξεπούλημα της ΑΤΕ κινδυνεύουν άμεσα όχι μόνο δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες αγρότες και η γη τους αλλά και χιλιάδες μικρομεσαίες συνεταιριστικές, κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές, αλιευτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, αφήνοντας στο δρόμο πολλές χιλιάδες εργαζόμενους.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ!
Την ίδια ώρα στον “αέρα” μένουν όλοι οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ. Και μένουν στον “αέρα” διότι η σχετική ανακοίνωση για τη συνέχιση της απασχόλησής τους στην Τρ. Πειραιώς δεν έχει καμιά αξιοπιστία, ενώ αυτή η ανακοίνωση δεν λέει απολύτως τίποτα για το είδος των εργασιακών σχέσεων και των απολαβών των εργαζομένων στην ΑΤΕ.
Ειδικά ως προς το τελευταίο, κύκλοι της Τράπεζας Πειραιώς έλεγαν ότι αφού ανακαλείται η άδεια της ΑΤΕ, λύνονται, κατά το νέο νομοθετικό πλαίσιο που τροποποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αυτόματα οι υφιστάμενες Συμβάσεις Εργασίας και θα χρειασθεί η υπογραφή νέων συμβάσεων, πράγμα που δείχνει τις βρώμικες προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς για μισθούς ξευτίλας!
Την ίδια ώρα όλες οι τεράστιας σημασίας και αξίας θυγατρικές και συνδεδεμένες με την ΑΤΕ συνεταιριστικές επιχειρήσεις όπως η ΔΩΔΩΝΗ, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης , η ΣΕΚΑΠ κλπ οδεύουν για ξεπούλημα ή για κλείσιμο στο αμαρτωλό Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, με τους εργαζόμενους στο δρόμο και τους παραγωγούς στον “αέρα”!

ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ!
Μόνο ειρωνικά σχόλια, προκαλεί, επίσης, η ανακοίνωση περί απορρόφησης της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ακριβώς το αντίστροφο θα έπρεπε να συμβεί. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν αυτή η απορρόφηση γίνεται με δάνεια του “χρεοκοπημένου” ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση-ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτών μεγαλομετόχων της Τρ. Πειραιώς. Αίσχος!
Στην πραγματικότητα η «κακή» ΑΤΕ με τα αρνητικά κεφάλαια και τα επισφαλή δάνεια θα κοστίσει στο Δημόσιο πάνω από 7 δις, ενώ η «καλή» ΑΤΕ που θα κατευθυνθεί στην Τρ. Πειραιώς θα χρηματοδοτηθεί επιπλέον από το ΤΕΚΕ (μέσω δανείου που θα λάβει από το ΤΧΣ!) με περίπου 7 δις, ενώ, ταυτόχρονα, η «καλή» ΑΤΕ επιπροσθέτως θα ανακεφαλαιοποιηθεί στο πλαίσιο του ομίλου της Τρ. Πειραιώς. Το σκάνδαλο δεν έχει προηγούμενο!
Έτσι, με λεφτά των φορολογουμένων όχι μόνο θα διασωθούν οι μέτοχοι της Τρ. Πειραιώς αλλά και θα “απορροφήσουν” την στρατηγική δημόσια ΑΤΕ, η οποία σκανδαλωδώς εξαιρέθηκε της ανακεφαλαίωσης! Όμορφος κόσμος…

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ DEAL ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΧΩΡΟ!
Πέραν αυτών, το δώρο της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς είναι μόνο ένα μέρος του μεγάλου deal που συνομολογήθηκε στο χώρο των τραπεζών και περιλαμβάνει διάφορες κινήσεις για να παραμείνουν μόνο δυόμιση τράπεζες στον ελληνικό χώρο, ολιγοπωλώντας και καθιστώντας πολύ πιο αντιδραστική και κερδοσκοπική την τραπεζική αγορά, η οποία σε δεύτερη φάση θα παραδοθεί πλήρως στο πολυεθνικό τραπεζικό κεφάλαιο!
Αυτήν την ώρα χρειάζεται να ορθωθεί ένα μεγάλο πολιτικο-κοινωνικό μέτωπο, το οποίο μπορεί να ματαιώσει την εκχώρηση -δώρο της ΑΤΕ σε ιδιωτικά συμφέροντα και αντίθετα θα στηρίξει μια δημόσια ανασυγκροτημένη ΑΤΕ με ένα εθνικό ρόλο προοδευτικής παραγωγικής και ειδικότερα αγροτικής ανασυγκρότησης της χώρας.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα και δεν διαθέτει καμιά νομιμοποίηση για να δωρίσει την ΑΤΕ!
Ο Α. Σαμαράς και οι δύο ξεπουληματοφύλακές του, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, δεν μπορούν να κρύβονται και να μετατρέπουν δια του Προβόπουλου την Ελλάδα σε επονείδιστη μπανανία.
Δεν είναι δυνατόν ο Στουρνάρας να απορρίπτει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (όχι όμως της παραδομένης ΔΗΜΑΡ) να συγκαλέσει την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις εξελίξεις στην ΑΤΕ.
Ο Α. Σαμαράς οφείλει να έλθει στη Βουλή τη Δευτέρα και να συγκληθεί η Ολομέλειά της για να δώσει εξηγήσεις και για να ακουστεί η φωνή της αντιπολίτευσης.
Το κυριότερο, αυτή είναι η ώρα για ένα μεγάλο μέτωπο της Αριστεράς και ένα ενωμένο αγωνιστικό εργατικό και λαϊκό μέτωπο που θα ματαιώσει το πακέτο-σοκ των 15 δις , θα ματαιώσει το ξεπούλημα της ΑΤΕ και το ξεπούλημα της Ελλάδας, ανοίγοντας μια νέα προοδευτική προοπτική για τη χώρα!
Η Iskra προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην ΑΤΕ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ!
Πραγματοποιήθηκε η διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Όπως ανακοινώθηκε, η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς κατόπιν σχετικής πρότασης της τελευταίας.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.