ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσιες

Η Ελλας ανακαμπτει μονο μεσω των περιφερειων

Οι «top down» πολιτικές, δηλαδή οι πολιτικές που εφαρμόζονται από πάνω προς τα κάτω, όπως αυτή της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διατείνεται πως η δημοσιονομική πειθαρχία φέρνει σταθερότητα, έχει αποτύχει. Αυτό σημειώνει, σε έκθεσή της, με τίτλο «Μια νέα προσέγγιση μέσα και για την Ελλάδα», η επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου για τις Διεθνείς Σχέσεις και Σχέσεις Ασφάλειας (κρατικός οργανισμός) Ντανιέλα Σβάρτσερ, υπογραμμίζοντας πως η ανάπτυξη και η ανόρθωση της οικονομίας στην Ελλάδα θα έρθουν μόνον μέσω περιφερειών.
Η κυρία Σβάρτσερ προτείνει να υπάρχει μια «bottom up» αλλαγή, από τις περιφέρειες προς το κράτος, μέσω των οποίων θα ξεκινήσει η διαρθρωτική μεταρρύθμιση της Ένωσης και των μελών της. Για την Ελλάδα, η κυρία Σβάρτσερ διαπιστώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις όπως γίνεται προσπάθεια να δρομολογηθούν με προσέγγιση από επάνω προς τα κάτω, δεν έχουν πετύχει. Προτείνει, λοιπόν, να αλλάξει το σύστημα και η εξωτερική υποστήριξη να δοθεί στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε να ενισχυθεί εκεί η καινοτομία. Προτείνει μάλιστα να κηρυχθούν «ειδικές ζώνες εκσυγχρονισμού» στις οποίες θα δοθεί η θεσμική δυνατότητα να αναμορφώσουν και να εκσυγχρονίσουν τη διοίκησή τους, και, αν το πετύχουν, ένα μέρος των εσόδων τους να διατεθεί επίσης τοπικά ή περιφερειακά, ως κίνητρο για περαιτέρω προσπάθεια.
Με λίγα λόγια, στην έκθεσή της η γερμανίδα αξιωματούχος λέει απευθυνόμενη προς τα μέλη της Ε.Ε.: οργανωθείτε και ξεκινήστε τις όποιες διοικητικές αλλαγές από κάτω προς τα πάνω, από τις περιφέρειες προς το κέντρο (κράτος, Ευρωπαϊκή Ένωση).

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.