ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Αγχωμενοι οι Ελληνες επιχειρηματιες...

Την πρωτιά στο άγχος κατέκτησαν οι Έλληνες, το 2011, τη στιγμή που τα επίπεδα του στρες, που αισθάνονται οι επιχειρηματίες, παγκοσμίως, εμφανίζουν τη μικρότερη ετήσια αύξηση από το 2005.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την παγκόσμια έρευνα 6.000 επιχειρήσεων της International Business Report (IBR) της Grant Thornton.
H έρευνα αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Μποτσουάνα και την Ταϋλάνδη, είναι από τις ελάχιστες χώρες όπου αυξήθηκαν τα ποσοστά άγχους, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα, οι Έλληνες επιχειρηματίες βίωσαν, το 2011, περισσότερο στρες (67%), σε σύγκριση με το 2010 (61%).

Παρατηρώντας ότι συνολικά στις χώρες PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) ο μέσος όρος είναι 40%, για το 2011, και 60%, για το 2010, προκύπτει ότι, για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, υπερτέρησε και στα επίπεδα του στρες.
Αυτό που τονίζεται στην έρευνα, είναι ότι κοινή και κύρια αιτία εργασιακού άγχους στην Ελλάδα (45%) και στις υπόλοιπες χώρες PIGS (47%, κατά μέσο όρο) εμφανίζεται η πίεση για επίτευξη στόχων.
Ενδιαφέρον σημείο αποτελεί το γεγονός ότι μόνο το 19% των Ελλήνων επιχειρηματιών κάνουν διακοπές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το στρες, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις χώρες PIGS είναι 38%, για την ΕΕ 50%, και, παγκοσμίως, 42%.
Για τους Έλληνες, οι πιο δημοφιλείς τρόποι χαλάρωσης από το στρες είναι η άθληση/άσκηση (44%) και η ψυχαγωγία εντός (37%) και εκτός (43%) σπιτιού.
Μείωση του εργασιακού στρες στην Ευρώπη
Αναλυτικότερα, με τις οικονομίες σε ύφεση και τις προοπτικές πολλών χωρών ακόμη αβέβαιες, τίθεται το ερώτημα, αν οι επιχειρηματίες διαχειρίζονται τους στόχους τους, για να μειώσουν το άγχος, προσθέτοντας ένα ακόμη φρένο στην ανάπτυξη ή αν έχουν μάθει να διαχειρίζονται καλύτερα τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, το 2010, το 45% των διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων ανέφερε αύξηση του στρες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, αλλά το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 28%, το 2011.
Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλο τον κόσμο. Το 21% των διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων στη Βόρεια Αμερική ανέφερε αύξηση του στρες, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 35%, το 2010. Η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού είναι αυτή με τα μεγαλύτερα επίπεδα στρες, με το 44% να επισημαίνει αύξηση, τους τελευταίους 12 μήνες, ποσοστό που έχει, επίσης, μειωθεί, σε σχέση με το 58% του 2010.
Ακόμη και στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της οικονομικής αναταραχής, το στρες έχει μειωθεί από 40%, το 2010, στο 22%, το 2011.
Οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε πιο ρεαλιστικούς στόχους απόδοσης
Η IBR υπογραμμίζει ότι η επίτευξη των στόχων απόδοσης είναι μακράν ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις. Παγκοσμίως, το 30% των διευθυντικών στελεχών αναφέρει αυτή ως κύρια αιτία του εργασιακού στρες, όπως και 37 από τις 40 χώρες, που καλύπτονται από την έρευνα. Το στρες, που προκαλείται από τον όγκο της επικοινωνίας (11%), τις πολιτικές της επιχείρησης (11%) και την ισορροπία εργασίας/προσωπικού χρόνου (9%), έχουν αναφερθεί πολύ λιγότερο.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.