ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ευρώπη

Γκρεμιζεται η Ευρωζωνη και παει για φουντο..

- Το ευρώ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών
– Οι φόβοι ότι θα ζητήσουν βοήθεια από την Ε.Ε. Ιταλία και Ισπανία γκρέμισαν τα χρηματιστήρια
– Τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν στήσει χορό χρεοκοπίας για την Ελλάδα
– Οι “χλιαρές” διαψεύσεις από Κομισιόν και ΔΝΤ δεν μπορούν να καταπραϋνουν τις αγορές
Το ευρώ διαμορφώθηκε σήμερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου σε “χαμηλό” διετίας –έφθασε το 1,2067 δολάριο προς 1 ευρώ–, ενώ αισθητή ήταν η κάμψη που καταγράφηκε στους βασικούς δείκτες των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων, εν μέσω ανεξέλεγκτης φημολογίας ότι η υπερχρέωση των έξι από τις 17) διοικητικών περιφερειών της Ισπανίας μπορεί τελικά να οδηγήσει τη Μαδρίτη να ζητήσει επίσημα να υπαχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής διάσωσης.
Στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, οι επενδυτές επεδίωξαν σήμερα να απαλλαγούν άμεσα απο τις μετοχές “υψηλού κινδύνου”, αναζητώντας “καταφύγιο” στα αμερικανικά, στα βρετανικά και, τέλος, στα γερμανικά ομόλογα και στο αμερικανικό δολάριο.
Έναντι του ιαπωνικού γεν το ευρώ κατέγραψε σήμερα ιστορικό “χαμηλό”, μιας ολόκληρης 12ετίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, η φημολογία περί της Ισπανίας μείωσε και την τιμή άμεσης παράδοσης του βαρελιού του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, κατά 3% σήμερα σε σύγκριση με την Παρασκευή, διολισθαίνοντας στην περιοχή των 103 δολαρίων και ελαφρά προς τα κάτω.
Επίσης, ότι το επιτόκιο του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ξεπέρασε σήμερα το όριο του 7% και διαμορφώθηκε στο –χωρίς προηγούμενο για την ιστορία της ευρωζώνης– 7,5%.
Στο χρηματιστήριο μετοχών Νέας Υόρκης, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς της βιομηχανίας, πτωτικός και την Παρασκευή, διαμορφώθηκε σήμερα μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδας με απώλεια 1,30% (σχεδόν μείον 170 μονάδες στις 12.650).
Συγκριτικά, στη δυτική Ευρώπη οι απώλειες βασικών δεικτών του γαλλικού (CAC40) και του γερμανικού χρηματιστηρίου (DAX30) μετά τις 17.00 μεσημέρι ώρα Ελλάδας ξεπέρασαν σαφώς και το μείον 2%, ως προς το κλείσιμο Παρασκευής.
Στη Μαδρίτη την ίδια ώρα έγινε μερική αναστροφή τάσης και από -4%, αρχικώς, ο Ibex πριν λίγο έχανε μόνον 0,75%.
Παραμένει ότι το ισπανικό δημόσιο θα πρέπει να εγγυηθεί την ερχόμενη δευτέρα τα μερίδια ομολογιούχων συνολικού ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.
Ποσοστό 2,3% έναντι του κλεισίματος Παρασκευής διαμόρφωσε στις 18.00 ώρα Ελλάδας ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE300 καθηλωθείς στις 1.025 μονάδες. Όμως, ο δείκτης MSCI των χρηματιστηρίων των αναπτυσσόμενων κρατών μειώθηκε την ίδια ώρα σε ποσοστό 2,8%.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.