ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Στη Βουλη το θεμα του ΦΠΑ που ξεσηκωνει

Ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης με αφορμή τις ενέργειες των Δ.Ο.Υ της Λακωνίας αλλά και όλης της Χώρας, να προβούν σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό οφειλών που προέρχονταν από φόρο εισοδήματος, ο οποίος όμως δεν είχε καταστεί ληξιπρόθεσμος, με επιστροφές ΦΠΑ, με βάση τις διατάξεις του Ν3943/31-3-2011, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Έφερα σήμερα στη Βουλή με κοινοβουλευτική μου παρέμβαση το σοβαρότατο ζήτημα που αντιμετωπίζουν, επιχειρηματίες, έμποροι αλλά και ο αγροτικός κόσμος της Λακωνίας. Αναφέρομαι στον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό οφειλών που προέρχεται από φόρο εισοδήματος ο οποίος δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος, με επιστροφές ΦΠΑ.
Πιστεύω ότι η ανάγκη του κράτους να συγκρατήσει τις δαπάνες του, δεν μπορεί να οδηγεί σε πρακτικές που καταδίκασε ο ελληνικός λαός και οι εξαγγελίες για άρση των αδικιών και προστασίας της επιχειρηματικότητας οφείλουν τώρα να γίνουν πράξη.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες αυτοί όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν οι «αιμοδότες» των εσόδων του κράτους και των τοπικών κοινωνιών.
Ζητώ λοιπόν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην αλλαγή του Νόμου, έτσι ώστε ο συμψηφισμός οφειλών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου να μην εφαρμόζεται αυτεπάγγελτα, αλλά κατόπιν δήλωσης συμψηφισμού του δικαιούχου της απαίτησης κατά του Δημοσίου για τις περιπτώσεις όπου οι οφειλές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.»
Αναλυτικά η Ερώτηση του κ. Δαβάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα έχει ως εξής:
Σε μια περίοδο έντονης ύφεσης και ανεργίας, όπως αυτή που διανύουμε, είναι κοινή διαπίστωση ότι η αυξημένη φορολογία αλλά και η έλλειψη ρευστότητας αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ομαλή λειτουργία της αγοράς, γεγονός άλλωστε που επισημαίνει συνεχώς ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας.
Σε αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η εφαρμογή της διάταξης του Ν.3943/31-3-2011 που εισήγαγε τον συμψηφισμό χρεών με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου. Ένα μέτρο το οποίο αποτελούσε επιθυμία της αγοράς, προκειμένου να λυθεί εν μέρει το έντονο πρόβλημα που υπάρχει εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε μαρασμό και εξαφάνιση.
Πρόσφατα οι Δ.Ο.Υ. του Νομού Λακωνίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας κάνοντας χρήση της ανωτέρω διάταξης καθώς και της συνοδευτικής εγκυκλίου 1022/24-1-2012, προέβησαν σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό οφειλών που προερχόταν από φόρο εισοδήματος, ο οποίος όμως δεν είχε καταστεί ληξιπρόθεσμος, με επιστροφές ΦΠΑ.

Η ενέργεια αυτή προκαλεί πρόσθετα προβλήματα ρευστότητας στον επιχειρηματικό, στον εμπορικό, αλλά και τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, διότι δεσμεύει απολύτως απαραίτητα χρήματα από τους επαγγελματίες, οι οποίοι ως εκ τούτου αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες τους ανάγκες, προκαλώντας τους δίκαιη αγανάκτηση.

Η ανάγκη του κράτους να συγκρατήσει τις δαπάνες του δεν μπορεί να οδηγεί σε πρακτικές που καταδίκασε ο ελληνικός λαός και οι εξαγγελίες για άρση των αδικιών και προστασίας της επιχειρηματικότητας οφείλουν τώρα να γίνουν πράξη.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες αυτοί όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν οι «αιμοδότες» των εσόδων του κράτους και των τοπικών κοινωνιών.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.