ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βουλή

Δρομολογειται αλλαγη του εκλογικου Νομου

Αλλαγή του τρόπου κατανομής των 50 εδρών
Σε κατ’ αρχήν συμφωνία που προβλέπει ότι το φθινόπωρο, και αφού έχει ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα «ανοίξει» τη συζήτηση για αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου έχουν καταλήξει πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης
. Η έναρξη της συζήτησης για το εκλογικό σύστημα σε σύντομο χρόνο κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διακηρύξεις τους, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταλήξει ότι απώτατο όριο της παρούσας κυβέρνησης θα είναι οι ευρωεκλογές του 2014 και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί μόνον εάν στη χώρα επικρατήσουν συνθήκες «εκτάκτου ανάγκης».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στον πυρήνα της σχετικής διαβούλευσης θα είναι η αλλαγή του τρόπου κατανομής των 50 εδρών που με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Ειδικότερα, έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του «εργαλείου» της β’ κατανομής, ώστε πλέον οι 50 έδρες να δίνονται κατ’ αναλογία στα κόμματα που υπερβαίνουν συγκεκριμένο ποσοστό, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ του 15% και 20%. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εκτιμάται ότι προσαρμόζει τον εκλογικό νόμο στα νέα πολιτικά δεδομένα, καθώς διορθώνει στρεβλώσεις, όπως ότι η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή της 6ης Μαΐου μπορούσε να καταστεί ο βασικός πυλώνας της κυβέρνησης με ποσοστό μόλις της τάξης του 19%. Επίσης, καθώς ανεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας, αποτρέπει τη διαμόρφωση ενός τεχνητού εν πολλοίς, διπολισμού, όπως αυτός που κυριάρχησε μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.