ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΣΠΑ 2 ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Την άποψη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δώσει περισσότερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2 (2014 - 2020) στις περιφέρειες εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος για την Περιφερειακή ΑνάπτυξηΓιοχάνες Χαν, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr. «Προτιμώ δομές όπου οι περιφερειακές Αρχές συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων. Έχει παρατηρηθεί σε άλλες χώρες ότι -εφόσον υπάρχει αίσθηση ιδιοκτησίας σε περιφερειακό επίπεδο- τότε τα αποτελέσματα στην υλοποίηση των έργων είναι καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Χαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες της χώρας.

«Μόνιμος» κάτοικος

Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας που δίνει ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης στις περιφέρειες, είναι και αυτό που προανήγγειλε σήμερα, σύμφωνα πάντα με το aftodioikisi.gr, μετά την περίπου τρεισήμισι ωρών συνάντησή του με τους 13 περιφερειάρχες: αρχής γενομένης από σήμερα που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, για τα επόμενα δύο χρόνια θα περιοδεύσει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, δηλαδή, όπως είπε, "κάθε δύο-τρεις μήνες θα βρίσκεται στη χώρα μας"). Σκοπός του, όπως τόνισε, δεν είναι να συναντάται μόνον με τους περιφερειάρχες, αλλά και με απλούς πολίτες και επαγγελματίες προκειμένου να έχει ιδία αντίληψη για του τι συμβαίνει στην αγορά και γενικότερα στη χώρα.

Να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Γ. Χαν, κατά τη συνέντευξή του στους δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η κατάσταση με τους περιφερειάρχες έχει βελτιωθεί, λειτουργούν σαν μια ομοιογενής ομάδα και πλέον αναγνωρίζουν τις ευθύνες που έχουν στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Περιφέρειες και ΕΣΠΑ 2

Αναφορικά, τώρα, με το ΕΣΠΑ 2, αν και στη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες είπε ότι θα υπάρξει μείωση κατά 12 δισ. ευρώ (ποσοστό περίπου 50%), ωστόσο, στη συνέντευξή του προς τα ΜΜΕ δε θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο νούμερο. Αρκέστηκε να πει ότι όλα είναι προς διαπραγμάτευση και εάν υπάρξει μείωση θα είναι αναλογική σε όλους τους τομείς. Όλα αυτά, όμως, θα κριθούν σε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβριο.

Πάντως, οι περιφερειάρχες ζήτησαν για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 να ληφθούν υπόψη τα στατιστικά οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2010-2012 και όχι της περιόδου 2007-2009, διότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να μην βοηθηθεί επαρκώς και συνεπώς να διευρυνθεί το χάσμα με τις άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Ηλεκτροπαραγωγός χώρα μέσω ΑΠΕ
Ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης ανέφερε ότι την περίοδο 2014-2020 θα πρέπει να δοθεί έμφαση, εκτός από τις υποδομές, τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στην καινοτομία, όσο και στον τομέα της ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), φωτοβολταϊκά, αιολικά κτλ., θα μπορούσε να παράγει ενέργεια και να την εξάγει, να γίνει έτσι μια ηλεκτροπαραγωγός χώρα.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.