ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Περιμενουν χρηματα για τις μοναδες διαχειρισης στο ΦΟΣΔΑ

Η απάντηση των δημάρχων της Πελοποννήσου στον "επισπεύδοντα" Σταύρο Καλαφάτη για τα απορρίμματα Κάνουν λόγο για ακατανόητη καθυστέρηση και για γραφειοκρατία «Λάδι στη φωτιά» στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έριξε η επιστολή που έστειλε στους δήμους ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο επονομαζόμενος και «επισπεύδων», Σταύρος Καλαφάτης για επιτάχυνση του προγράμματος διακοπής λειτουργίας και αποκατάστασης ΧΑΔΑ. Μάλιστα ζητά από τους δήμους μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου να του στείλουν αναλυτικά στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και γενικά τι έχει γίνει με την αποκατάσταση των χώρων και την παρουσίαση τυχόν προβλημάτων.
 Στην επιστολή, όπως αυτή έγινε γνωστή στην συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ από τον πρόεδρο Γιάννη Σμυρνιώτη, επανέρχονται τα πρόστιμα, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή «βρισκόμαστε λίγο πριν το δεύτερο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η ανάγνωση λοιπόν της επιστολής εξόργισε τους δημάρχους-μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ αφού όπως (δείτε και αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στα βίντεο) είπαν δεν γίνεται να επιρρίπτονται διαρκώς ευθύνες στους δήμους, όταν εδώ και δύο μήνες που έχουν συναντήσει τον κ. Καλαφάτη για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων και για τα 7 σημεία που πρότειναν για την εγκατάσταση των προσωρινών μονάδων διαχείρισης δεν έχει προχωρήσει τίποτα … Μάλιστα «μήλον της έριδος» αποτελούν τα χρήματα του ΕΠΕΡΑΑ, του προγράμματος «Αειφόρος ανάπτυξη και περιβάλλον» που χρηματοδοτεί τις δράσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων. Το ποσό ανέρχεται στα 44 εκατομμύρια ευρώ και οι δήμοι της Πελοποννήσου ζητούν , όπως είπε και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, έστω και 4-5 εκατομμύρια ευρώ.. Οι δήμαρχοι πάντως είναι εξοργισμένοι και αυτό φάνηκε σε όλες τις τοποθετήσεις τους, αφού όπως τονίστηκε ακόμα και οι δήμοι που έχουν προχωρήσει αρκετά, όπως ο δήμος Πύλου- Νέστορος, και έχουν καταθέσει τις ΜΠΕ αυτές δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η τελική απόφαση της ΕΕ του ΦΟΔΣΑ η οποία και θα σταλεί στον υπουργό είναι έτσι όπως ανεγνώσθη από τον κ. Νίκα.
- Οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου δε δεχόμαστε την αποκλειστική απόρριψη ευθύνης από το ΥΠΕΚΑ για τους ΧΑΔΑ, αφού διαχρονική αιτία στο θέμα είναι η απουσία πολιτικής (από την Κεντρική Κυβέρνηση) για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
 - Θεωρούμε ως θετική ενέργεια την απόφαση του ΥΠΕΚΑ να αποδεχθεί την ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ και του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για το μεταβατικό στάδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων με δεματοποιητή- κομποστοποιητή και διαχείριση του υπολείμματος. - Υπάρχει ακατανόητη καθυστέρηση υλοποίησης από το ΥΠΕΚΑ με τη διάθεση του αναγκαίου ποσού από το ΕΠΕΡΑΑ για αγορά ή ενοικίαση μηχανημάτων («τυρί» χαρακτήρισε τα 44 εκατομμύρια ο κ. Νίκας) - Για την οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος δεν έχουμε διαφωνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την περιφέρεια με την προϋπόθεση της συνεχούς ενημέρωσης, όπως έχει συμφωνηθεί. - Γνωρίζετε προφανώς ότι σήμερα η κατάσταση στην Πελοπόννησο είναι δραματική και για τους 26 δήμους με τη μη σύννομη διαχείριση των απορριμμάτων στον έναν ή στον άλλο βαθμό και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
- Σας καλούμε τελικά να προχωρήσετε ταχύτατα με τη διάθεση του αναγκαίου ποσού για την μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος και σας δηλώνουμε και πάλι την αυτονόητη διάθεσή μας για συνεργασία.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.