ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

To master Plan που προκαλει σεισμους στη Καλαματα


Πήγαν ανήσυχοι, έφυγαν περισσότερο ανήσυχοι… Οι κάτοικοι της Παραλίας, που παρακολούθησαν τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν πήραν πειστικές απαντήσεις για το μέλλον της αμμουδιάς στον προλιμένα. Αντίθετα, αντιμετωπίστηκαν με αντιπαλότητα από τη δημοτική αρχή, που επανειλημμένως υπαινίχθηκε ότι η κινητοποίησή τους υποκινείται κομματικά.
Ύστερα από ενέργειες και των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, συνεδρίασε το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του «μάστερ πλαν» του λιμανιού και ιδιαίτερα του προλιμένα. Τη συζήτηση ζητούσαν επίμονα οι κάτοικοι της Παραλίας, ωστόσο η δημοτική αρχή «έπαιζε καθυστερήσεις», μέχρι που αναγκάστηκε να βάλει το θέμα στην ημερήσια διάταξη μετά την έγγραφη αίτηση των μειοψηφιών.
Οι κάτοικοι γέμισαν ανησυχίες για το θέμα του προλιμένα όταν, εντελώς ξαφνικά και παρά τα όσα προέβλεπε η συμφωνία που είχε γίνει για το «μάστερ πλαν», ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρουσίασε πρόταση του υπουργείου Ναυτιλίας για τη δημιουργία μαρίνας στον προλιμένα.
Αμέσως μετά δημοσιοποιήθηκε επιστολή του δημάρχου προς την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, στην οποία ο ίδιος ο Παναγιώτης Νίκας προτείνει τη μετασκευή του προλιμένα σε μαρίνα!
Ακολούθησε η ψήφιση του «μάστερ πλαν» από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων. Το τι ακριβώς ψήφισαν τα μέλη της είναι άγνωστο, πέραν ενός χάρτη, που προσδιορίζει για τον προλιμένα χρήσεις τουρισμού και ναυταθλητισμού. Όμως οι κάτοικοι θεωρούν ότι ο χαρακτηρισμός του προλιμένα ως τουριστικού, ανοίγει την πόρτα για να γίνουν παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν ή καταστρέψουν αυτή την περιοχή που αποτελεί κορυφαίο στοιχείο της φυσιογνωμίας της πόλης.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πειραχτεί η αμμουδιά του προλιμένα, κατηγόρησε το δήμαρχο ότι λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και ζήτησε να λάβει το Σώμα μια ομόφωνη απόφαση-ανάχωμα στην όρεξη συμφερόντων που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν αυτή την περιοχή.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Διασάκος, επισήμανε ότι το κυρίαρχο είναι να παλέψει ο λαός της πόλης, ώστε να ματαιώσει τα σχέδια του ξεπουλήματος του λιμανιού. Αυτό το σκοπό ανέφερε ότι εξυπηρετεί το «μάστερ πλαν».
Ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, ζήτησε να ληφθεί απόφαση που θα καλεί τον υπουργό να στείλει το «μάστερ πλαν» στο Δήμο πριν το υπογράψει. Τόνισε ότι η κεντρική εξουσία οφείλει να ακούσει τη θέση της πόλης και να τη λάβει υπόψη της πριν βάλει την υπογραφή της.
Ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκος Φωτέας, έκρινε ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση του κόσμου και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να παρουσιάσει όσα στοιχεία διαθέτει. Επιπλέον, ανέφερε ότι το «μάστερ πλαν» είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστο, γιατί προβλέπει έναν αχταρμά χρήσεων.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, διαβεβαίωσε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί, όπως υποστήριξε, ποτέ και κανείς δεν μίλησε για καταστροφή της αμμουδιάς στον προλιμένα. Ανέφερε, επανειλημμένως, ότι το «μάστερ πλαν» που ψηφίστηκε από την ΕΣΑΛ έχει τις ψήφους όλων των υπουργείων, δηλαδή όλης της κυβέρνησης, και κατά συνέπεια των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν. Ως εκ τούτου, άφησε να εννοηθεί, όσοι εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους, ουσιαστικά κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, την οποία επανέλαβε ότι ο ίδιος στηρίζει. Ο δήμαρχος σημείωσε ακόμη ότι για τη δημοτική αρχή είναι έργο πρώτης προτεραιότητας το «παραθαλάσσιο πάρκο» από το «Πανελλήνιον» μέχρι του «Ταμπάκη» περίπου, έργο το οποίο, όπως πρόσθεσε, αποδεικνύει πως η δημοτική αρχή θέλει να διαφυλάξει τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Σταύρος Στραβόλαιμος, ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το ψηφισθέν «μάστερ πλαν». Ο πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ, Δημήτρης Θωμόπουλος, τόνισε ότι η αμμουδιά του προλιμένα πρέπει να διαφυλαχθεί. Η πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Βενετία Λιακουνάκου, ζήτησε να τεθεί το θέμα στη Βουλή από τους μεσσήνιους βουλευτές. Σημειώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολούθησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης. kalamatablogs

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.