ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Πολιτισμος πρωτα απο ολα λεει ο Παντες


Εκ βαθέων, του Θανάση Παντέ με αρθρογραφία για όλους και για όλα
Τα εικαστικά φίλτατοι ανέκαθεν με ενδιέφεραν - συγχωρέστε μου τον προσωπικό τόνο - κι έτσι κάθε φορά που προκύπτει εικαστικό γεγονός σπεύδω. Η έκθεση με τίτλο «Περί μορφών τε και σωμάτων…» που παρουσιάζεται από απόψε, Παρασκευή, στη γκαλερί «Ομπρέλα» (Θεμιστοκλέους 20, στην Καλαμάτα) είναι ομαδική και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως διαπίστωσα παρακολουθώντας το στήσιμό της. Συμμετέχουν η Καρλότα Δάσκα, ο Βασίλης Καριζώνης, που έχει και την επιμέλεια, η Καλλιρρόη Κατσαφάνα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Βίκτωρ - Σπύρος Μπάφης. Το ενδιαφέρον στην έκθεση βέβαια εστιάζεται στη διαφορετική προσέγγιση των δημιουργών και τα σώματα που αποκαλύπτουν αυτές οι προσεγγίσεις την διαδικασία της αναπόφευκτης φθοράς που ο καταλύτης χρόνος επιβάλλει στα πάντα.Η έκθεση θα κρατήσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου και ως τότε θα τα ξαναπούμε γι’ αυτήν.
***
Το Καλλιτεχνικό Στέκι (Μπενάκη 5, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας) ήρθε για να μείνει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης και όχι μόνο.
Οι δραστηριότητες που μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί στο Καλλιτεχνικό Στέκι έχουν τη σφραγίδα της υποδειγματικής φροντίδας των δημιουργών του, Ηλία Μακρή και Νίκου Ηλιόπουλου.
Αυτή την εποχή, εκτός των άλλων, στον φιλόξενο χώρο πραγματοποιούνται μαθήματα - σεμινάρια ζωγραφικής, φωτογραφίας, κεραμικής, κοσμηματοποιίας, μουσικής, ενώ λειτουργεί παιδικό εικαστικό τμήμα και εργαστήρι ντοκιμαντέρ.
Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες και αξίζει να αναδεικνύονται, δε νομίζετε;
***
Αυτές τις μέρες ξαναδιάβασα την περιοδική επιθεώρηση τέχνης, γραμμάτων και πνευματικού προβληματισμού «ΝΟΥΜΑΣ», που διευθύνει επί σειρά ετών ο χαλκέντερος φίλος εξ Ηλείας Γιάννης Νικολόπουλος.
Όπως και αλλού και άλλοτε έχω γράψει, ο «ΝΟΥΜΑΣ» είναι μια έκδοση ξεχωριστής σημασίας για την Ελληνική Γραμματεία, καθώς λειτουργεί χωρίς στεγανά και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δημιουργών όπου συνυπάρχουν κατά καιρούς κείμενα του Καντ, του Σαρτρ, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Τσάτσου, του Σοπενχάουερ, του Ταγκόρ, του Σαχτούρη, του Χικμέτ, της Πολυδούρη, του Παζ, αλλά και του Τσιμπλή, του Καρυωτάκη και αμέτρητων άλλων, άλλωστε η αναφορά των ονομάτων είναι απλώς ενδεικτική.
Εν κατακλείδι μια εκδοτική προσπάθεια άξια επαίνου.
***
Αυτά για σήμερα ενώ η πολιτική πραγματικότητα τρέχει με ιλιγγιώδης ρυθμούς και οικονομικές επιπτώσεις.
Τις επόμενες μέρες θα μιλήσουμε και για τον φετινό τόμο του «Μεσσηνιακού Ημερολογίου», του χαλκέντερου εκδότη και ιστοριοδίφη Χρήστου Ρέππα, που πρόσφατα κυκλοφόρησε.
Στο επανιδείν λοιπόν φίλτατοι.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.