ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΕΛΙΑΣ ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Αθανάσιος Τσαυτάρης έκανε δεκτή σήμερα την εισήγηση της μελέτης για την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης της Ελιάς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» σε όμορες περιοχές της σημερινής γεωγραφικής ζώνης, που είναι η Μεσσηνία, όπου καλλιεργείται με επιτυχία. Η παράδοση της σχετικής μελέτης έγινε σε συνάντηση του Υπουργού με τους Προέδρους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς, κ. Γωνιωτάκη, της ΕΑΣ Μεσσηνίας, κ. Κατσούλη και της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Προκοβάκη.
Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν στον Υπουργό ότι αποτελεί ομόφωνη απόφασή τους στην προσπάθειά τους να πετύχουν ένα καλύτερο μέλλον για την εκλεκτή ελληνική ποικιλία και το εισόδημα των παραγωγών και όσων ασχολούνται με τη μεταποίηση, την εμπορία και την προώθηση αυτού του προϊόντος ΠΟΠ σε όλο τον κόσμο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΑΑΤ κ.κ. Δ. Μελάς και Μ. Κορασίδης. Η Ελιά ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» προστίθεται σε μια σειρά άλλα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα όπως η φέτα, το ελαιόλαδο τα οποία παράλληλα είναι και προϊόντα ΠΟΠ ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) τα οποία αποτελούν ένα σύνολο διατροφικών προϊόντων που χαρακτηρίζουν τις δυνατότητες και την ισχυρή παράδοση της ελληνικής γεωργίας σε ποιοτικά προϊόντα παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που παραδόθηκε, τεκμηριώνεται ότι η γεωγραφική ζώνη στην οποία παράγεται η επιτραπέζια Ελιά ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» επεκτείνεται και οριοθετείται, εκτός από τη Μεσσηνία, σε περιοχές της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Ηλείας. Δηλαδή, περιλαμβάνονται στη ζώνη όλες οι περιοχές της Πελοποννήσου, στις οποίες καλλιεργούνται τα ελαιόδεντρα της συγκεκριμένης ποικιλίας Καλαμών παράγοντας το ίδιο εξαιρετικό προϊόν. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα διακίνησης επταπλάσιας ποσότητας προϊόντος ΠΟΠ Ελιά «ΚΑΛΑΜΑΤΑ», χωρίς προβλήματα , ικανοποιώντας την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών και των εξαγωγέων μέσα από συνθήκες διαφάνειας και πιστοποίησης που είναι αναγκαίες για την προστασία του προϊόντος. Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα προβούν στην άμεση προώθηση του φακέλου για την επέκταση της ζώνης Ελιά ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ», ώστε αυτός να γίνει αποδεκτός αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη θετική γνώμη των οποίων θα ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος.
 Ο κ. Αθ. Τσαυτάρης ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Προέδρους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς και των ΕΑΣ Μεσσηνίας και Λακωνίας για το πνεύμα συνεργασίας και την υποστήριξή τους στο εθνικής σημασίας προϊόν. Όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης: «η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας δεν μπορεί να βασιστεί στο χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά στην ποιότητα και στην πιστοποιημένη μοναδικότητα των προϊόντων της. Η Ελιά ΠΟΠ «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» βρίσκεται στην κορυφή αυτών των προϊόντων. Η επέκταση της ζώνης θα προσδώσει αυξημένη προστιθέμενη αξία στο προϊόν προς όφελος των γεωργών και της εθνικής μας οικονομίας».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.