ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΟ ΣΗΜΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΔΗ


Mε το νόμο 4072/2012, θεσπίστηκε η δημιουργία σήματος ελληνικής προέλευσης, το οποίο θα φέρουν, προαιρετικά στην επισήμανση τους, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα. Το σήμα θα απονέμεται σύμφωνα με ειδικούς για κάθε κατηγορία κανονισμούς που θα καταρτίσει η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος σε συνεργασία με Κλαδικούς Φορείς. 
Καλούνται λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή επιχειρήσεις, να υποβάλουν τις προτάσεις τους στη Δ/νση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (γρ. 222Γ) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση rebpetrop@gge.gr. 
Οι προτάσεις πρέπει να σαφείς και συγκεκριμένες και να περιέχουν, σύμφωνα με το νόμο, εκτός από την κατηγορία προϊόντων / υπηρεσιών, πιθανές προϋποθέσεις απονομής σήματος και πιθανούς φορείς απονομής και ελέγχου σήματος.

---------------


Εκατοντάδες προϊόντα, ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων, φέρουν στις συσκευασίες τους τη σήμανση «ελληνικό προϊόν» και την ελληνική σημαία για την πιστοποίηση της εθνικότητάς τους. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου η αλήθεια είναι προφανής, υπάρχει ο κίνδυνος της παραπλάνησης των καταναλωτών. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα επιχειρεί να βάλει τάξη στην εκδηλούμενη άναρχη συμπεριφορά πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, να προφυλάξει τους καταναλωτές από την προφανή παραπλάνηση και παράλληλα να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί η ελληνικότητα πολλών αξιόλογων ελληνικών προϊόντων. Παρόμοια τάση - που αναδεικνύεται με όρους «εθνικισμού των αγορών» -, ύστερα από την εκδήλωση της κρίσης το 2008, καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιόδου.

Tα κριτήρια απονομής

Το σήμα παρέχεται για χρονική διάρκεια τριών ετών και μπορεί να ανανεώνεται. Σύμφωνα λοιπόν με το νομοσχέδιο, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: στα φυσικά προϊόντα, στα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα και στα βιομηχανικά, βιοτεχνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Για να απονεμηθεί το σήμα του ελληνικού προϊόντος, «πρέπει από την παραγωγή ή/και την επεξεργασία τους να προκύπτει εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Ειδικότερα για τα φυσικά προϊόντα (αγροτικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, πρώτες ύλες), ως βασικό κριτήριο για την απονομή του σήματος «ορίζεται η παραγωγή, η εκτροφή ή η συγκομιδή, ανάλογα με το προϊόν, εντός της ελληνικής επικράτειας». Στα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα, για την απονομή του σήματος «πρέπει ποσοστό της μάζας των συστατικών τους ή/και της μάζας της βασικής πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται, να προέρχεται από την Ελλάδα». Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται να εκδοθούν κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες για κάθε κατηγορία προϊόντος συγκεκριμένα θα ορίζεται το ποσοστό του κάθε επιμέρους συστατικού ή/και της βασικής πρώτης ύλης που πρέπει να είναι ελληνικής παραγωγής. 
Ωστόσο είναι δυνατό να υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτό το κριτήριο στις περιπτώσεις που πρώτες ύλες δεν υπάρχουν ή δεν είναι δυνατόν να παραχθούν στην ελληνική επικράτεια ή παράγονται σε μη επαρκείς ποσότητες, καθώς και για προϊόντα των οποίων η ελληνικότητα συνίσταται στον παραδοσιακό ή/και τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής και επεξεργασίας τους.
Ακόμη υπάρχει η δυνατότητα για προσωρινές εξαιρέσεις από αυτό το κριτήριο, εφόσον υπάρχουν ελλείψεις. 
Για τα υπόλοιπα βιομηχανικά, βιοτεχνικά προϊόντα και υπηρεσίες, ως βασικό κριτήριο απονομής του σήματος καθορίζεται το ποσοστό του κόστους παραγωγής που πραγματοποιείται στην ελληνική επικράτεια.

Για τη διαδικασία απονομής του σήματος, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει αίτηση στον φορέα που είναι αρμόδιος, η οποία περιλαμβάνει:
* για φυσικά πρόσωπα, το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα και τη διεύθυνσή του, ενώ για νομικά πρόσωπα, τη μορφή, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο αυτών, την έδρα και τον νόμιμο εκπρόσωπό τους,
* τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες οι οποίες θα φέρουν το σήμα,
l δήλωση ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την κυκλοφορία τους,
* δήλωση ότι ο αιτών δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα την τελευταία τριετία για παραβίαση της νομοθεσίας περί διανοητικής ιδιοκτησίας, της αγορανομικής νομοθεσίας και της ειδικότερης νομοθεσίας που αφορά το προϊόν ή την υπηρεσία για την οποία αιτείται την απονομή του σήματος.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.