ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


Το πείραμα των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα πανεπιστήμια της χώρας απεδείχθη απόλυτα επιτυχημένο, τουλάχιστον στο στάδιο του σχεδιασμού του. Μεγάλοι επιστήμονες φθάνουν στη χώρα μας και – το σημαντικότερο – θέλουν να βοηθήσουν τα πανεπιστήμιά της. Το επόμενο στάδιο βέβαια της «τοποθέτησής» τους στην ελληνική πραγματικότητα – απεργίες και καταλήψεις – μάλλον θα είναι το δυσκολότερο. Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα. Στη συνέχεια τα μέλη τους θα κληθούν να λειτουργήσουν ως ο δεύτερος «πόλος εξουσίας» από τον Ιανουάριο του 2013, σε συνεργασία με τους νυν πρυτάνεις τους. Τα οφέλη πολλά, καθώς στα μεγάλα πανεπιστήμια ο θεσμός λειτούργησε όπως ακριβώς έπρεπε. Δεν έλειψαν βέβαια τα παραδείγματα πανεπιστημίων, κυρίως της Περιφέρειας, όπου οι «παλιοί» ξαναμπήκαν στο παιχνίδι, στο «μείγμα» προστέθηκαν μερικοί πρώην δικαστικοί και αρκετές υποσχέσεις για υποστήριξη του ενός προς τον άλλο…
Η μεγαλύτερη επιτυχία των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα κεντρικά πανεπιστήμια της χώρας είναι ότι επιστρέφουν στην Ελλάδα οι μεγαλύτεροι καθηγητές των κλασικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Γνωστοί ελληνιστές, αρχαιολόγοι, φιλόσοφοι, όσοι από αυτούς τουλάχιστον είχαν δεσμούς με τη χώρα μας, θεώρησαν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα Συμβούλια Διοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων πιθανό σημαντικό σταθμό στην καριέρα τους.
«Ριζικές αλλαγές με προσεκτικά βήματα»
«Η ανώτατη εκπαίδευσή μας περνάει κρίσιμες στιγμές» λέει στο «Βήμα» ο διεθνούς φήμης έλληνας φιλόσοφος Αλέξανδρος Νεχαμάς, καθηγητής στο Πρίνστον των ΗΠΑ, μέλος πλέον της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλώντας στο «Βήμα» για την… επόμενη ημέρα των ελληνικών πανεπιστημίων, ο κ. Νεχαμάς λέει: «Αμεσος σκοπός φυσικά είναι η εξασφάλιση του ανωτάτου δυνατού επιπέδου της μόρφωσης των φοιτητών και η αξιολόγηση και της διδακτικής και της ερευνητικής δραστηριότητας του καθηγητικού προσωπικού με κριτήρια που να είναι διεθνώς αναγνωρίσιμαΕξίσου σημαντική όμως είναι και η διοικητική δομή των ανωτάτων σχολών, η ανεύρεση οικονομικών πόρων και η δημιουργία γενικών συνθηκών που να επιτρέπουν την προσέλκυση και την παραμονή στις θέσεις τους των καλύτερων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.