ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΗ


Πέτρος Τατούλης: Η Τρίπολη δεν μπορεί να περιμένει ούτε μία ώρα – Δια της φυγής δεν λύνονται τα προβλήματα. Ανησυχώ γιατί δεν επιδεικνύεται το επίπεδο ευθύνης που απαιτείται.
«Δια της φυγής δεν λύνονται τα προβλήματα. Από τη στιγμή που οι χώροι θα είναι έτοιμοι για τοποθέτηση δεματοποιητών και κομποστοποιητών η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέτει στη διάθεση των Δημοτικών Αρχών όποια υποδομή απαιτείται, με δικά της έξοδα, για την κατά το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη προσωρινή διαχείριση των στερεών αποβλήτων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της εκρηκτικής κατάστασης στο Δήμο Τρίπολης με τα στερεά απόβλητα, παρουσία του Δημάρχου κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη
«Ανησυχώ για το ότι δεν επιδεικνύεται αντίστοιχο επίπεδο ευθύνης για το τι πρέπει να γίνει για το πρόβλημα»
«Ανησυχώ για το ότι δεν επιδεικνύεται αντίστοιχο επίπεδο ευθύνης για το τι πρέπει να γίνει για το πρόβλημα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και ενημέρωσε το σώμα για τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ. «Σήμερα συναποφασίστηκε να στείλει αίτημα κήρυξης έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Τρίπολης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά η Τρίπολη δεν μπορεί να περιμένει ούτε ώρα. Ενώ πολύ πρόσφατα σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ είχαμε συμφωνήσει για την έκδοση της ΚΥΑ που θα επέτρεπε τη μεταφορά των στερεών αποβλήτων, αυτή δεν έγινε. Εμείς παρ’ όλα αυτά θα είμαστε παρόντες για να βοηθήσουμε στην άρση της επικινδυνότητας του θέματος, σύμφωνα όμως με τη λογική της μηδενικής ανοχής προς όλες τις κατευθύνσεις. Αν εξαρχής είχαμε κιοτέψει τότε τα πράγματα θα ήταν σήμερα τραγικά και θα είχαμε ενδυναμώσει τη μαύρη μαφία των σκουπιδιών».
Το τρίπτυχο της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξαρχής ήταν: Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Δεματοποίηση. «Εδώ και 2 χρόνια φωνάζαμε για τη γρήγορη τοποθέτησή τους, η οποία αν είχε γίνει, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση σήμερα» τόνισε ο κ. Τατούλης
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μία και μόνη αρμοδιότητα, την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων μαζί με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ
Η σημερινή σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ξεκαθάρισε, αφενός, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μία και μόνη αρμοδιότητα, την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων μαζί με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και, αφετέρου, απέδειξε τη συνέπεια και τη σοβαρότητά της αιρετής Περιφέρειας για τη συνέχιση του διεθνή διαγωνισμού της οριστικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
«Μέχρι χθες κανένας δεν υποστήριζε ότι η προσωρινή διαχείριση ήταν ευθύνη της Περιφέρειας και για το λόγο αυτό μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάνει κανένα διαγωνισμό για μεταφορά ή μίσθωση οικοπέδου με σκοπό τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και ενημέρωσε το Συμβούλιο για την εξέλιξη του διαγωνισμού: Σε 10 μέρες θα έχει δοθεί όλο το υλικό στους υποψήφιους αναδόχους και σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επιλεγεί ο οριστικός ανάδοχος και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου δηλαδή, και με κόστος πολύ μικρότερο για τον πολίτη από το σημερινό, αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις των Δημοτικών Αρχών.
Το πρόβλημα έχει ποινικές, αστικές και διοικητικές συνέπειες
Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται διγλωσσία, όταν βρίσκονται στην πόλη 5-6.000 τόνοι στερεών αποβλήτων, δήλωσε επίσης ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση τώρα και η μόνη τέτοια λύση είναι η μεταφορά. «Δεν έχει τόση σημασία για το ποιος έχει την αρμοδιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή η δημόσια υγεία απειλείται άμεσα, όπως επίσης και το περιβάλλον με μόνιμες παρενέργειες. Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό, αλλά έχει ποινικές, αστικές και διοικητικές συνέπειες».
Αυτή τη στιγμή ιδιωτικός χώρος έχει μετατραπεί σε ανοιχτή χωματερή χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ανέφερε ο κ. Τατούλης, ότι στο  Δήμο Μεγαλόπολης θάφτηκαν σκουπίδια του Δήμου Τρίπολης, χωρίς ακόμα να έχει γίνει κάποια ενέργεια απομάκρυνσής τους. Πέραν τούτου, αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί ιδιωτικός χώρος, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, σε ανοιχτή χωματερή, με πάνω από 25.000 τόνους στερεών αποβλήτων, πράγμα το οποίο αποτελεί αυστηρό ποινικό αδίκημα.
Αν είχε τηρηθεί η συμφωνία με τον κ. Ταλούμη το πρόβλημα θα είχε λυθεί
«Πριν 15 μέρες διαβλέποντας την ακινησία στην πόλη της Τρίπολης, προκάλεσα σύσκεψη για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και υπήρξε συμφωνία με τον εντεταλμένο εκ μέρους του Δήμου Τρίπολης κ. Ταλούμη για την άμεση μεταφορά των απορριμμάτων, έχοντας κατά νου ότι επίκειται η ΚΥΑ για τη μεταφορά τους. Προσφέρθηκα να καλύψω το μισό κόστος, συνδράμοντας τη Δημοτική Αρχή, αλλά, δυστυχώς, την επομένη μέρα η συμφωνία ακυρώθηκε από τον κ. Δήμαρχο. Αν είχε τηρηθεί, σήμερα δεν θα υπήρχε το πρόβλημα.
Σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ που είχε προηγηθεί, με συμμετοχή δική μου, των Δημάρχων και του ΦΟΔΣΑ με σκοπό τη νομιμοποίηση μεταφοράς των στερεών αποβλήτων, ο κάθε Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει την ευθύνη να βρει το χώρο για τη μεταφορά. Έκπληκτος, ωστόσο, άκουσα 2 μέρες μετά το ΦΟΔΣΑ να λέει ότι οι Δήμαρχοι είναι αντίθετοι στη μεταφορά.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.