ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΟΤΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΕ Η ΜΑΝΗ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ..



Όσοι βρεθείτε στην Μάνη αυτό το τριήμερο θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε από κοντά την αναβίωση των ιστορικών ημερών της άνοιξης του 1821! Τρεις ημέρες γεμάτες ιστορία στο μοναδικό σκηνικό της Μάνης.
Η περιοχή της Μάνης καθόλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας παρέμεινε στην πραγματικότητα απόρθητη παρά τις συνεχείς και έντονες προσπάθειες των Τούρκων για την υποδούλωσή της. Μάλιστα μετά τα Ορλωφικά του 1776 η περιοχή της Μάνης ανακηρύ­χθηκε σε ημιανεξάρτητη φόρου υποτελή ηγεμονία υπό την άμεση δικαιοδοσία του Καπουδάν Πασά. Τη διοίκησή της αναλάμ­βανε ένας από τους καπεταναίους της περιοχής, που διοριζόταν μπέης και ήταν υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης. Η φήμη των κατοίκων, ως σκληρών πολεμιστών σε συνδυασμό με τη σχετική αυτοτέλεια της περιοχής και το κατάλληλο έδαφος της χερσονήσου, που μπορούσε να λειτουργήσει ως ορμητήριο και παράλληλα ως καταφύγιο, είχαν καταστήσει τη Μάνη στη συνείδηση τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων, ως την πιο κατάλληλη πε­ριοχή για την έναρξη του μεγάλου αγώνα προς την απελευθέρωση του Έθνους. Πράγματι, παρά τις αντιπαλότητες μεταξύ των μεγάλων οικογε­νειών της περιοχής κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας, σημειώ­θηκαν αρκετά επαναστατικά κινήματα και οργανώθηκε η καθολική συμμετοχή των Μανιατών στη μεγάλη επανάσταση. Τον Οκτώβριο του 1819, οι αρχηγοί συ­γκεντρώθηκαν στις Κιτριές στο σπίτι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, του τελευταίου μπέη της Μάνης και υπέγραψαν συμφωνία για συνεννόηση και κοινή προετοιμασία.

Επί πλέον, πολλοί Μανιάτες καπεταναίοι, και ο ίδιος ο Πετρόμπεης έστηρι­χθεί στη Μάνη. Μάλιστα, το αρχικό σχέδιο του Υψηλάντη ήταν να μεταβεί ο ίδιος εκεί για την κήρυξη της επανάστασης, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των κινδύνων που υπέκρυπτε η μετακίνησή του στο ευρωπαϊκό έδαφος. Η ματαίωση του σχεδίου αυτού αντί να απογοητεύσει τους Μανιάτες μάλλον ενέτει­νε το επαναστατικό τους φρόνημα. Ήδη, από τις αρχές του 1821 επικρατούσε πολεμικός αναβρασμός στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Στα μέσα του Μαρτίου του Μαρτίου του 1821 οι προετοιμασίες είχαν πλέον φθάσει σε προχωρημένο στάδιο και στις 17 του ίδιου μήνα ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κάλεσε του οπλαρχηγούς της Μάνης στην Αερόπολη. Εκεί βρίσκονταν και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα της επανάστασης στους οπλαρχηγούς της Μεσσηνίας. Εκεί ο Μαυρομιχάλης του παρέδωσε μια σημαία λευκή με μπλε σταυρό στην μέση και γραμμένο στην κορυφή της το «Νίκη ή Θάνατος». Όχι ελευθερία γιατί άλλωστε η Μάνη πάντα ήταν ελεύθερη!
Νίκη ή Θάνατος λοιπόν είναι και το όνομα των τριήμερων εκδηλώσεων που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Μάνη. Φέτος μάλιστα, ξεκινώντας από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου, συμπίπτει με το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρα δίνοντας την δυνατότητα για ένα μοναδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους ταξιδιώτες του τριημέρου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραδοσιακούς χωρούς, αγώνες ιππικής αντοχής και ολοκληρώνεται με την την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των οπλαρχηγών στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης την Κυριακή 17 Μαρτίου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.