ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ..


Σκορδάς: Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή
«Η μείωση των τιμών, ειδικά σε ό,τι αφορά στα είδη πρώτης ανάγκης για την καθημερινή λειτουργία ενός νοικοκυριού, αποκτά χαρακτηριστικά εθνικού μονόδρομου, γιατί αυτή είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Αθανάσιος Σκορδάς από το βήμα του συνεδρίου «CEO Forum 2013 – Changing Together» που διοργάνωσε σήμερα το περιοδικό «Σελφ Σέρβις».
Ο κ. Σκορδάς αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το τελευταίο οκτάμηνο, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων, την κινητικότητα στην αγορά και την μείωση των τελικών τιμών για τον καταναλωτή.
«Προφανώς και δεν ισχυρίζομαι ότι η πτώση των τιμών που κατεγράφη στο τέλος του 2012 – μικρή, μεν, αλλά πτώση – είναι αποτέλεσμα αυτών των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και μόνον. Η πτώση της ζήτησης κι η αλλαγή της συμπεριφοράς εκ μέρους του καταναλωτή, έχουν τη δική τους συμβολή. Όπως τη δική της συμβολή έχει και η ευελιξία που επιδιώκουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τα μερίδια αγοράς που κατέχουν», ανέφερε ο κ. Σκορδάς.
Στην ομιλία του ο κ. Σκορδάς τόνισε την ανάγκη στον χώρο της αγοράς να αποκατασταθεί με καλή πίστη αλλά και χωρίς χρονοτριβές, ένας ρεαλιστικός διακανονισμός των οφειλών, έτσι ώστε να μην οδηγηθούν κλάδοι της οικονομίας, κυρίως της εγχώριας παραγωγής, σε κατάρρευση λόγω οικονομικής ασφυξίας.
«Επειδή και η τρέχουσα χρονιά θα χαρακτηριστεί από την ύφεση, είναι επιτακτική ανάγκη να ενσκύψουμε στο πρόβλημα της ρευστότητας με στόχο την ελαχιστοποίηση των απωλειών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καταρρεύσουν κλάδοι της οικονομίας μας, ειδικά τώρα που μπαίνει φρένο στον εκτροχιασμό. Επίσης, τώρα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, συντονισμένες συνέργειες για την εξωστρέφεια του ελληνικού προϊόντος, ώστε να μην εξαντλούμε τις δυνατότητές μας μόνο στην εγχώρια αγορά», τόνισε ο κ. Σκορδάς.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, εκπρόσωποι από τον χώρο του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας πήραν θέση σε πάνελ διαλόγου και συζήτησαν ζητήματα που απασχολούν την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου (επενδύσεις, τιμές, καινοτομία, συνεργασία, θεσμικές αλλαγές κ.λ.π.).
Εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών αναφέρθηκαν στα νέα δεδομένα που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα καταναλωτή ο οποίος μαστίζεται από την ανεργία και διαθέτει περιορισμένο πλέον εισόδημα.
Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών στα προϊόντα τους (απορροφώντας αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών, στην ενέργεια και στη φορολογία), υιοθετώντας παράλληλα πρακτικές προωθητικών ενεργειών μέσω προσφορών στα προϊόντα τους.
Τόνισαν επίσης ότι παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα στέλνοντας παράλληλα αισιόδοξα μηνύματα στο εξωτερικό για τις δυνατότητες ανάπτυξης που παρουσιάζει η χώρα.
Ωστόσο επεσήμαναν ότι είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, εστιάζοντας κυρίως στην γραφειοκρατία και το ασταθές φορολογικό πλαίσιο.
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Δουκίδης Επιστημονικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) ανέλυσε τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων έτσι όπως διαμορφώνονται στο λιανεμπόριο τροφίμων λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα ανέφερε ότι οι καταναλωτές αγοράζουν πολύ περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δίνουν έμφαση στα ελληνικά προϊόντα τα οποία και προτιμούν σε σχέση με τα ξένα.
Παράλληλα, συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων, επιλέγοντας τα φθηνότερα, κυρίως λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις ο κ. Δουκίδης τόνισε ότι το 2013 πρέπει να εστιάσουν τη στρατηγική τους, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη και εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης, στη στενότερη σχέση με τους πελάτες, στην αξιοποίηση ψηφιακών καναλιών (π.χ. ίντερνετ) και να δώσουν έμφαση στις εξαγωγές.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.