ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΥΦΟΡΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Στην εκδήλωση «Peloponnese: Open for Business» που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά και τον Οργανισμό Invest in Greece την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, ο Περιφερειάρχης κ. Π.Τατούλης αναφέρθηκε inter alia στην αναπτυξιακή στόχευση της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας κατά την επερχόμενη νέα Ε΄ Προγραμματική Περίοδο κατά την οποία στη χώρα θα εφαρμοστεί το Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο (ΚΣΠ) 2014-2020 διαμέσου  του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ).
Ο σκοπός του άρθρου είναι να παρουσιάσει μια πρώτη προσέγγιση του νεοπαγούς ευρωπαϊκού όρου Έξυπνη Εξειδίκευση (Smart Specialization) ο οποίος αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ΕΥΦΥΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει σήμερα ενσωματώσει στο Στρατηγικό Σχεδιασμό και στον Επιχειρησιακό Προγραμματισμό την αξιοποίηση και την εμπέδωση της Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας (ΕΤΚ). Το τρίπτυχο είναι μια mainstream θεματική πολιτική που διαχέεται οριζόντια, κάθετα και ισότροπα προς όλες τις κατευθύνσεις του περιφερειακού γίγνεσθαι. Τίποτε δε μπορεί να αναπτυχθεί από τώρα και στο εξής  στο πλαίσιο του συνεχώς εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού χωρίς την ΕΤΚ, τη Γνώση και τη Μηχατρονική (σύζευξη μιας δραστηριότητας με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών). Το τρίπολο ΕΤΚ συνιστά τον εφαλτήρα για το μετασχηματισμό της Περιφέρειας σε μια γνωσιοκεντρική, διαρκώς μαθαίνουσα και ευφυή Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της σύγχρονης εποχής.  Η ενίσχυση και η αξιοποίηση της ΕΤΚ επιτρέπει αφενός τον εκσυγχρονισμό του εσωτερικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας της Περιφέρειας και, αφετέρου, τη δημιουργία των προϋποθέσεων διάχυσης των μηχανισμών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, προσέλκυσης των επενδύσεων, προστασίας του πολίτη και του περιβάλλοντος, αναβάθμισης της επιχειρηματικότητας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας εντάσεως γνώσης και αντιμετώπισης της μετανάστευσης του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού της χωρικής ενότητας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΡΑΣΗ: Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ότι κατέχει την τεχνογνωσία και την ευρωπαϊκή παιδεία οι οποίες σε συνδυασμό με το χάρισμα της διορατικότητας και της ενόρασης που διαθέτει, της επιτρέπουν  «να βλέπει μπροστά». Έτσι, μπορεί να προβλέπει και να εκτιμά τις επερχόμενες εξελίξεις και να σχεδιάζει και να προγραμματίζει δράσεις για την έγκαιρη προσαρμογή στα μελλούμενα (proactiveness). Τούτο φάνηκε με δυο τρόπους: 1. Με την απόκτηση «τεχνομάθειας» στο πλαίσιο συνεργιών με ΑΕΙ, ΑΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του Εξωτερικού σε πεδία υψηλής επιστημοσύνης, διοίκησης και τεχνολογίας, όπως: Νανοτεχνολογία, Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα, Κυματική Ενέργεια, Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ, Νέα Περιφερειοποίηση, Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Σύγχρονες Μέθοδοι Τουριστικής Προβολής, Νέα Χρηματοπιστωτική Τεχνική, Νέοι Χρηματοδοτικοί Μηχανισμοί, κ.λπ., και 2. Με την ενσωμάτωση στο Στρατηγικό Σχεδιασμό, στον Επιχειρησιακό Προγραμματισμό, στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και στις Θεματικές Στρατηγικές μιας πληθώρας ποιοτικών και ποσοτικών κατευθύνσεων προσανατολισμού, ενεργειών, μέτρων και δράσεων οι οποίες είναι συμβατές με τις πολιτικές της ΕΕ της νέας περιόδου 2014-2020 και είναι επιδεκτικές των αντίστοιχων κονδυλίων. Μερικές από αυτές, είναι: 1. Η Στρατηγική Ευρώπη 2020 2. Η Συνθήκη της Λισαβόνας, 2009 3. Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2011-2014 4. Τα πορίσματα της Πέμπτης Έκθεσης της Επιτροπής για την Οικονομική, Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή 5. Τις Εισηγήσεις της Κομισιόν και των Γνωμοδοτικών Θεσμικών Οργάνων (Ευρωκοινοβούλιο, ΟΚΕ, Επιτροπή Περιφερειών) καθώς και τις Διαβουλεύσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ecofin επί των ζητημάτων των Δημοσιονομικών Προοπτικών του 7ετούς Π/Υ της ΕΕ 2014-2020 6. Της Στρατηγικής για την Ευφυή Ενέργεια 2020 7.  Τον Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Οδικό Χάρτη 2050 8. Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο 2014-2020 και τα διασυνδεδεμένα προγράμματα, όπως: Horizon 2020 (Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία), CIP (Competitiveness and Innovation Framework Programme), EIP (Entrepreneurship and Innovation Programme), Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, κ.λπ. Μια διάσταση όλων αυτών είναι η εν λόγω Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης στο ευρύτερο πλαίσιο της Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας (RIS) 2014-2020 της ΕΕ.
Η ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: Είναι μια στρατηγική η οποία προωθεί την καινοτομία που ενισχύει τους οικονομικούς τομείς μιας περιοχής οι οποίοι παρουσιάζουν συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα από μια στοχευμένη προσέγγιση. Εστιάζει σε βασικές κατευθύνσεις, όπως είναι: 1. Η διασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και άλλων εταίρων 2. Η συμβολή στην ανάπτυξη και στην απασχόληση εστιάζοντας στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και στην ωρίμανση της αγοράς 3. Η ενίσχυση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη καινοτομιών και την επιχειρηματικότητα με την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση 4. Η διαμόρφωση ενός συστήματος καινοτομίας με σαφώς καθορισμένες προτεραιότητες και ιεραρχήσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των χρηστών και το επίπεδο των διαθέσιμων πόρων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στις εθνικές και στις περιφερειακές αρχές σε όλη την Ευρώπη να καταρτίσουν στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση έτσι, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ πιο αποδοτικά και να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών εθνικών, περιφερειακών και πολιτικών καθώς και μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Για υποστήριξη αυτού του σκοπού η Κομισιόν δημιούργησε την Πλατφόρμα για την Έξυπνη Εξειδίκευση S3 προσφέροντας βοήθεια και τεχνογνωσία για τον προσανατολισμό των κρατών μελών και των περιφερειών προς την Έξυπνη Εξειδίκευση. 

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.