ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014: Το πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ. Θα είναι η 5η Προεδρία από την ένταξη της χώρας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες (1/1/1981). Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία στο σημερινό πρωθυπουργό να ανέβει και αυτός στο βάθρο των Ελλήνων πρωθυπουργών που η συγκυρία τους επεφύλαξε διεθνή προβολή (Α. Παπανδρέου 3 φορές και κ.Κ. Σημίτης 1 φορά).
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ: Η Προεδρία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματευτικής, επιχειρησιακής, εκλογικής και επικοινωνιακής πολιτικής του πρωθυπουργού. Θα αποτελέσει μια σημαντική διάσταση του εγχειρήματος της ανανέωσης του πολιτικού συστήματος της χώρας στο δύσκολο οδικό χάρτη της δημιουργίας ενός νέου πολυσυλλεκτικού, υβριδικού, σύγχρονου και υπερβατικού κόμματος ευρωπαϊκού προσανατολισμού με άξια στελέχη. Ενός ευρωπαϊκού κόμματος που θα εκπροσωπεί τον αστικό κόσμο ή/και τη μεσαία τάξη της χώρας (σημ.: έννοιες ελαστικές από πλευράς Πολιτικής Επιστήμης) που να είναι απαλλαγμένο από τις αρρυθμίες, τις δυσλειτουργίες, τις αγκυλώσεις, την παθογένεια, την κακοδιοίκηση, την κακοφημία, τις αμαρτίες και τον αναχρονισμό των απαξιωμένων κομμάτων του παρελθόντος. Επειδή το όφελος της προβολής είναι μεγάλο, προβλέπω ότι τα οφέλη από την ανάληψη της Προεδρίας απομακρύνουν την πιθανότητα να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές πριν τη λήξη της Προεδρίας. Εκεί μάλιστα που η επικοινωνιακή πολιτική αναμένεται να αποκτήσει την πιο μαξιμαλιστική της διάσταση είναι αφενός κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και αφετέρου στο τέλος όταν θα γίνει ο απολογισμός. Υποθέτω ότι θα κατασκευαστεί ειδικός δικτυακός τόπος με domain name που θα έχει τον τίτλο «eu2014.gr» ή κάτι παρεμφερές.
Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: Η Προεδρία έχει το ρόλο να οργανώνει τις συνεδριάσεις και την ατζέντα του Συμβουλίου. Τη θέση του Προέδρου καταλαμβάνει ο αρχηγός της κυβέρνησης της κατόχου χώρας. Η Προεδρία είναι κυλιόμενη (εκ περιτροπής) και εξαμηνιαία. Δεν υπάρχει μόνον ένας Πρόεδρος αλλά την ευθύνη της Προεδρίας τη λαμβάνει η κυβέρνηση της κατόχου χώρας υπό την ευθύνη ενός Υπουργού (υποθέτω ο ΥΠΕΞ κ.Δ. Αβραμόπουλος).
Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΠΑΓΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΤΡΙΟ: Από το 2007  κάθε τρεις προεδρίες συνεργάζονται για ένα κοινό πολιτικό 18μηνο πρόγραμμα. Το πρώτο (τρέχον) και το δεύτερο εξάμηνο του 2013 η Προεδρία θα αποτελεί ευθύνη της Ιρλανδίας και της Λιθουανίας αντίστοιχα ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 την Προεδρία θα αναλάβει η Ελλάδα. Συνεπώς κατά το 18μηνο από τον Ιανουάριο 2013 έως τον Ιούλιο 2014 θα λειτουργήσει ο θεσμός του Προεδρικού Τρίο το οποίο θα απαρτίζεται από την Ιρλανδία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα.  Στόχος των τριών συνεργαζόμενων μελών του Τρίο είναι η επίτευξη συνέχειας, συνάφειας και συνεκτικότητας των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη 18μηνη περίοδο ετοιμάζεται ένα Κοινό Πρόγραμμα, γνωστό ως Κοινό 18μηνο Πρόγραμμα Τρίο Προεδρίας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα θέματα που θα απασχολήσουν και τις τρεις διαδοχικές προεδρίες. Στην αρμοδιότητα του Τρίο περιλαμβάνονται όλες οι Οριζόντιες, Κάθετες, Τομεακές, Κλαδικές και Θεματικές Πολιτικές της ΕΕ. Το επόμενο Τρίο από το 2ο εξάμηνο του 2014 και μετά θα είναι Λιθουανία, Ελλάδα, Ιταλία (προεδρία η Ιταλία) και το μεθεπόμενο Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία (προεδρία η Λετονία).

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.