ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΑΓΑΛΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τοποθετήθηκε σήμερα το άγαλμα που παριστά την Ελευθερία, ενώ το βάθρο του κοσμείται από ανάγλυφο όπου παρουσιάζεται η ευλογία προς τους αγωνιστές κατά την 23η Μαρτίου 1821, στην Καλαμάτα. Πάνω από το πολύ αξιόλογο αυτό μπρούντζινο ανάγλυφο, υπάρχει η εγχάρακτη επιγραφή «Καλαμάτα 23 Μαρτίου 1821» και κάτω από αυτό είναι χαραγμένη η φράση «Εν ενί λόγω όλοι απεφασίσαμεν ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνωμεν», που προέρχεται από την «Προειδοποίησιν εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», το πρώτο επίσημο έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων που απεστάλη από την Καλαμάτα.
Το άγαλμα αποτελεί δωρεά προς την πόλη της Καλαμάτας, τη γενέτειρά της, εκ μέρους της εικαστικού Ιολάνδης Παπαδοπούλου, στη μνήμη του συζύγου της Arnim Rolshausen, Γερμανού Φιλέλληνα, ο οποίος αγάπησε πολύ τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Η δωρεά αυτή συναρτάται και με ιστορικούς λόγους, με σκοπό την ανάδειξη της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821, ως ημέρας κατά την οποία κηρύχθηκε η Επανάσταση στην Καλαμάτα. «Είναι μια δωρεά που συμβολίζει την αγάπη προς την πατρίδα», όπως η κα Παπαδοπούλου ανέφερε, προσθέτοντας: «Ό,τι είναι η πατρίδα, είμαστε κι εμείς».
Ο δημιουργός του αγάλματος είναι ο γλύπτης Νίκος Ι. Γεωργίου, που τοποθέτησε σήμερα μαζί με την ομάδα του το γλυπτό. Το δημιούργημά του, όπως και το ανάγλυφο που κοσμεί τη βάση του αγάλματος, είναι ορειχάλκινα. Το άγαλμα ζυγίζει περί τα 500 κιλά και απαιτήθηκε διάστημα ενός έτους περίπου, προκειμένου να φιλοτεχνηθεί. Το άγαλμα κοσμεί το χώρο νοτίως της γέφυρας του Νέδοντα που οδηγεί από την οδό Αρτέμιδος στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη προβεί σε ενέργειες ανάδειξης του χώρου, με απομάκρυνση ενός περιπτέρου που βρισκόταν εκεί, ενώ θα ακολουθήσει η καθαίρεση του παλαιού οικίσκου παρακείμενης πιάτσας ταξί και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.