ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

ΙΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΣΑΚΩΝΑ, ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ...

Η εξαιρετική δυναμική της πορείας του προγράμματος του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναδείχθηκε κατά την 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα – Πελοπόννησος – Ιόνια Νησιά 2007-2013», η οποία έλαβε χώρα στην Πάτρα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

<< Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Απόστολου Κατσιφάρα,  επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ από τις Αιρετές Περιφέρειες, για την αποδοτικότερη αξιοποίησή του, δεδομένων των αποτελεσμάτων και των στόχων που έχουν επιτευχθεί, τα οποία υπερβαίνουν τις αντίστοιχες προβλέψεις.
Οι Αιρετές Περιφέρειες, όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του, αποτελούν βασικό παράγοντα ενίσχυσης της προσπάθειας που καταβάλει η χώρα μας για την επίτευξη των στόχων και την έξοδο από την κρίση.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε σημαντικές παρατηρήσεις για τη δημιουργία των προϋποθέσεων μεγαλύτερης ευελιξίας και χρηστής διαχείρισης του ΕΣΠΑ, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όπως την απαραίτητη αναβάθμιση των φορέων διαχείρισης του ΕΣΠΑ από Ενδιάμεσες σε Διαχειριστικές και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Ο κ. Τατούλης επεσήμανε την αναγκαιότητα υλοποίησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Πελοποννήσου, το οποίο είναι το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα στη χώρα που έχει σαν στόχο την κοινωνική συνοχή και την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παράδειγμα» αυτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα ακολουθήσουν και οι άλλες Περιφέρειες.
Σε ότι αφορά στην υλοποίηση των έργων παραχωρήσεων για τους οδικούς άξονες, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, για μια ακόμα φορά, τόνισε την αδιαπραγμάτευτη θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υλοποίηση της Ολυμπίας Οδού, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στο φυσικό αντικείμενο.

Η Ολυμπία Οδός, τόνισε ο Περιφερειάρχης, πληροί τον όρο του Διευρωπαϊκού Δικτύου υψηλής σπουδαιότητας των τριών Περιφερειών, όπως έχει χαρακτηριστεί και αποφασιστεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο αν καταλήγει στην Τσακώνα. Προτεραιότητες για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως τις έθεσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, αποτελούν η επανεκκίνηση του Σιδηρόδρομου Πελοποννήσου και η αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών.
 Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά του Περιφερειάρχη στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, λόγω της αδυναμίας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Οι προτάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου έγιναν όλες αποδεκτές και αποτυπώθηκαν στα συμπεράσματα της σημερινής Συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η δυναμική του Προγράμματος του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι εμφανής.

«Η δυναμική, που παρουσίασε τα δύο τελευταία χρόνια το Πρόγραμμά μας, το οποίο ενώ τον Ιούλιο του 2011 κατέγραφε μηδενικές απορροφήσεις και ελάχιστες συμβασιοποιήσεις, σήμερα παρουσιάζει απορροφήσεις που αγγίζουν το 45%, ενώ ανάλογη δυναμική παρουσιάζουν και οι δείκτες εντάξεων και συμβασιοποιήσεων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Μέχρι πριν δύο χρόνια, στο πλαίσιο του ΔΕΠΙΝ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν χαμηλότερα κατά είκοσι (20) και πλέον ποσοστιαίες μονάδες  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και κατά δεκαπέντε (15) μονάδες από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ τα σημερινά στοιχεία αποδεικνύουν τους εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς, που κινήθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον Ιούλιο του 2011, οπότε και ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του Προγράμματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω στοιχεία, προκύπτει ότι στο τέλος της Προγραμματικής Περιόδου, 31-12-2015, το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα έχει υπερκαλύψει τον προϋπολογισμό του σε δαπάνες.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, σε ότι αφορά στην κάλυψη του κανόνα ν+2 και ν+3 και για να μην υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων το έτος 2013, όπως αναδείχθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι στην καλύτερη θέση σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υποδεχθεί τη Νέα Προγραμματική Περίοδο, για πρώτη φορά,  χωρίς προβλήματα απεντάξεων έργων- γέφυρες και διοικητικές εμπλοκές, δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου >>.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.