ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Τέσσερις στους 10 Έλληνες δανείζονται για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

Την σκληρή πραγματικότητα της κρίσης βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στην έρευνα της ολλανδικής εταιρείας Trendbox, για το βαθμό ανταπόκρισης στις οικονομικές υποχρεώσεις των ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Σύμφωνα με την έρευνα τέσσερις στους 10 Έλληνες δανείζονται για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ενώ ακόμα το 40% δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα για να ζει αξιοπρεπώς. Το 57% των ερωτώμενων παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να ανταπεξέλθει κάθε μήνα στις υποχρεώσεις τους, ενόσω η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του σχετικού καταλόγου των 21 χωρών.
Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα επτά στους δέκα πιστεύουν ότι περισσότερο από το 50% αδυνατεί να πληρώσει έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. Από την άλλη τα 67% των ερωτώμενων συμφωνεί ότι οι λογαριασμοί θα πρέπει να εξοφλούνται εμπρόθεσμα. Όταν οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να κατονομάσουν τα αίτια της κατάστασής τους, επικαλέστηκαν τις απολύσεις, τις περικοπές των μισθών, την αύξηση της φορολογίας αλλά και τις τιμές του πετρελαίου. Επιπλέον, όπως φαίνεται οι περισσότεροι απλήρωτοι ή καθυστερημένοι λογαριασμοί είναι εκείνοι των εταιρειών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) αλλά και τα πρόστιμα του ΚΟΚ. Επίσης, η έλλειψη ρευστότητας έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να έχουν τους χαμηλότερους βαθμούς αποταμίευσης σε όλη την Ευρώπη.
Η Trendbox αφιέρωσε ειδικό κομμάτι της έρευνά της στην εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όπου και προέκυψε ότι σχεδόν εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους και η ΕΕ δεν έχουν πραγματικά έλεγχο επί των οικονομικών. Ακόμα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο ένας στους τέσσερις πολίτες δηλώνει ότι μετά την εξόφληση των μηνιαίων του λογαριασμών δεν του περισσεύουν χρήματα, ενώ στις χώρες της κρίσης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ουγγαρία) τουλάχιστον το ένα τρίτο των πολιτών «παλεύει» για να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις δαπάνες.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.