ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Η πολιτιστική πρωτεύουσα 2021 και το σχέδιο Τατούλη

Στη δημιουργία πολιτιστικού “άξονα” που θα διατρέχει όλο το εύρος της περιφέρειας Πελοποννήσου προσβλέπει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης αξιοποιώντας το ενδιαφέρον τριών πόλεων της Πελοποννήσου που διεκδικούν τον θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021. Οπως είναι γνωστό η Τρίπολη, η Καλαμάτα αλλά και το Ναύπλιο, δια των δημοτικών τους αρχών, έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν φάκελο στη σχετική διαδικασία διεκδικώντας, η κάθε πόλη ξεχωριστά, τον ορισμό της ως πολιτιστική πρωτεύουσα για το έτος 2021.
Η τριπλή υποψηφιότητα απο την Πελοπόννησο προκάλεσε ποικίλα σχόλια, κυρίως αρνητικά,δεδομένου οτι εμφανίζονται οι τρεις πόλεις ως “ανταγωνιστικές” την στιγμή που ζητούμενο είναι, ιδίως σε ζητήματα πολιτισμού, η ανάδειξη ενός ευρύτερου πνεύματος μακριά από τοπικισμούς. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστική φαίνεται οτι είναι η πολιτική παρέμβαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη ο οποίος αντιμετωπίζοντας το ζήτημα με περιφερειακό “βλέμμα” και με ευρύτητα ήδη έχει εκφράσει την πρόταση οι τρεις ξεχωριστές υποψηφιότητες ουσιαστικά να ενωποιηθούν σε μια κοινή πρόταση που εν προκειμένω θα αφορά ολόκληρη την περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε πολιτικό επίπεδο η πρόταση του Πέτρου Τατούλη αναδεικνύει το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των επιλογών του Περιφερειάρχη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της εμπλοκής του με τα περιφερειακά πράγματα εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει ολόκληρη η περιφέρεια να αντιμετωπιστεί ως μια ολότητα, έως ένα σύνολο. Είναι προφανές ότι η πρόταση Τατούλη για την πολιτιστική πρωτεύουσα υπηρετεί στο μέγιστο βαθμό αυτή την αντίληψη καθώς μέσα από την πολιτική του ματιά όχι μόνο αμβλύνονται οι τοπικιστικές αντιπαραθέσεις αλλά για πρώτη φορά προτείνεται μια ουσιαστική σύμπραξη τριών πόλεων, τριών διαφορετικών νομών. Παράλληλα η πρόταση του Π. Τατούλη είναι πρωτοποριακή γιατί προχωρόντας ένα βήμα περισσότερο ουσιαστικά συνδέει και τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, υπηρετώντας έτσι με άριστο τρόπο το πνεύμα αλλά και την ουσία της αυτοδιοίκησης.
Όσον αφορά στην ουσία της πρότασης Τατούλη οι πληροφορίες αναφέρουν οτι κύκλοι και από τους τρεις δήμους της Πελοποννήσου την αντιμετωπίζουν θετικά σημειώνοντας οτι ίσως είναι η μοναδική πρόταση η οποία θα μπορούσε να υλοποιηθεί αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στις τρεις πόλεις αλλά και συνολικά σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Μάλιστα θετικά αντιμετωπίζουν την πρόταση και οι άνθρωποι του πολιτισμού της Περιφέρειας καθως υπογραμμίζουν ότι τυχόν υλοποίησή της θα αναδείξει συνολικά τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας. Το ζητούμενο πλέον είναι η σύγκληση που ήδη εκφράζεται απο κύκλους των δημοτικών αρχών των τριών πόλεων ως προς την πρόταση του Π. Τατούλη να λάβει σάρκα και οστά και σε επίσημο επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.