ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΥΦΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...

Την αρχιτεκτονική και την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων (το τελικό ποσό μαζί με τα κονδύλια για τη γεωργία ανέρχεται στα 20,8 δισ. ευρώ) παρουσίασε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Η διαφορετικότητα του νέου ΕΣΠΑ έχει να κάνει με το ότι έχει βασιστεί στις τρεις μελέτες για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της οικονομίας (ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ και McKinsey) και άρα παρέχει στοχευμένη χρηματοδότηση σε δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους, σκοπεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας με δράσεις που διαπερνούν όλα τα προγράμματα και παράλληλα υπόσχεται λιγότερη γραφειοκρατία.
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ χωρίζεται σε τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα, καθώς και σε 13 περιφερειακά, ένα για κάθε περιφέρεια της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το ΕΣΠΑ θα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014.
Νέο ΕΣΠΑ: 15,3 δισ. ευρώ για επανεκκίνηση της οικονομίας
Αναλυτικά τα προγράμματα:
Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει δράσεις που θα χρηματοδοτούν την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την έρευνα και τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και πληροφορική, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ενέργεια και την απασχόληση με παρεμβάσεις που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, παραδείγματα είναι η ενίσχυση του τουρισμού, του αγροδιατροφικού τομέα, των logistics, της περιβαλλοντικής βιομηχανίας, του τομέα της Υγείας, της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, των υλικών, των δημιουργικών βιομηχανιών και του πολιτισμού.
2 Περιβάλλον – Μεταφορές, ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Ορισμένοι από τους τομείς προτεραιότητας είναι η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, τα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα λιμενικά έργα, τα έργα των αεροδρομίων, η διαχείριση των αποβλήτων και η φύση και βιοποικιλότητα.
3 Εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση, ύψους 2 δισ. ευρώ. Εμφαση θα δοθεί σε προγράμματα απασχόλησης για νέους, γυναίκες και μακροχρόνια ανέργους, στην κατάρτιση και βελτίωση των δεξιοτήτων, στα κουπόνια των ανέργων, στον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μεταρρύθμιση του Δημοσίου, ύψους 400 εκ. ευρώ. Ενδεικτικοί τομείς προτεραιότητας είναι η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες, η αναδιοργάνωση δομών και λειτουργίας, ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης, δράσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης, αναβάθμιση των ικανοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας.
5 Το μεγαλύτερο μερίδιο από τα 15,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 5,4 δισ. ευρώ, πάει στις 13 περιφέρειες της χώρας με τη δημιουργία αντίστοιχων, ισάριθμων προγραμμάτων. Οι περιφέρειες αποκτούν ουσιαστικά το δικαίωμα η κάθε μία να προωθεί ολοκληρωμένες τοπικές παρεμβάσεις, ενώ τα κονδύλια που θα διαχειριστούν είναι σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο αυξημένα κατά τουλάχιστον 12%.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.