ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

αυτοδιοίκηση

Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη με διαφάνεια σε μια έξυπνη πόλη

KAFANTARHS SYNEDRIO KEDE 2ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε στη Λάρισα Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ειδικότερα η Επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διαφάνειας, με θέμα «Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση του Πολίτη με Διαφάνεια σε μια Έξυπνη Πόλη», στο ξεκίνημα της 5ης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη προσέλευση και επιτυχία.
Το συνέδριο αυτό περιελάμβανε εισηγήσεις και τοποθετήσεις, καλύπτοντας όλο το εύρος της σύγχρονης θεματολογίας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε παρουσίαση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των δήμων σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και αναφορά σε βέλτιστες πρακτικές.
Σχετικά με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση , η χρήση δράσεων και μέσων σε μια έξυπνη πόλη φέρνει ανάπτυξη στην τοπική οικονομία. Ακόμα απλοποιεί και διευκολύνει τη ζωή των πολιτών και ενισχύει την κοινωνική συνοχή, αφού ενθαρρύνει τον πολίτη να συμμετέχει ενεργά και αμφίδρομα στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην τελετή έναρξης, είχε η παρουσίαση του κεντρικού εισηγητή, δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Δημ. Καφαντάρη, ως πρόεδρου της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εξυπηρέτησης του Πολίτη-Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, ο οποίος εισήγαγε το κοινό στην έννοια της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε μια έξυπνη πόλη.
Ειδικότερα, ο κ. Καφαντάρης μίλησε για τις μεθόδους της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ως εργαλείο καλύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη από το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση. Κάνοντας μνεία για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για παροχή δωρεάν WI -FI και γνωστοποιώντας ότι οι δήμοι έχουν ήδη προχωρήσει στο προσδιορισμό των σημείων όπου θα γίνει η εγκατάσταση των συνδέσεων, είπε «…πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα δημοτικά δίκτυα που οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας έχουν ήδη εγκαταστήσει στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, παρέχοντας πρόσβαση για δημότες και επισκέπτες σε επιλεγμένα σημεία». Συνεχίζοντας δήλωσε ότι: «Διανύουμε τον 21ο αιώνα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον αποτελεί μείζονα αναπτυξιακό στόχο και βάση για την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία… Με αφορμή αυτό τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, προσπαθούμε, επιτέλους, να εξασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους Δημότες από όλους τους Δήμους της χώρας μας, ανεξαρτήτως μεγέθους και γεωγραφικής θέσης».
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Μεταξύ άλλων ομιλητών, ο Κων. Μοχιανάκης, προϊστάμενος Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, εμβάθυνε στο θέμα των Έξυπνων Πόλεων στην Ελλάδα με κύριο στοιχείο της ομιλίας του το σχεδιασμό και τη λήψη αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, και ο Λεων. Ανθόπουλος, επίκουρος καθηγητής της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, υποστήριξε την αξία της καινοτομίας στις Έξυπνες Πόλεις. Εκτενέστερα, ο Ιωάν. Κωστόπουλος, σύμβουλος Πληροφορικής του Δήμου Πατρέων, επικεντρώθηκε στο θέμα της σημερινής πραγματικότητας και των σύγχρονων τάσεων στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ μία ακόμη βιώσιμη λύση αναδείχθηκε μέσα από τις φρέσκες ιδέες και τα εργαλεία που παρουσιάστηκαν από την Julia Lopez I Ventura, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης, η οποία μίλησε για τις καινοτόμες στρατηγικές της Βαρκελώνης σε μια Έξυπνη Πόλη.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης παρουσιάσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων «Ψηφιακής Σύγκλισης» και «Διοικητικής Μεταρρύθμισης» για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Ράλλη Γκέκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. Στάθη Ραγκούση, τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Μεταρρύθμισης, και τον Ιωάν. Τσιάμη, δημοτικό σύμβουλο Ορχομενού, ως μέλος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εξυπηρέτησης του Πολίτη-Διαφάνειας της Κ.Ε.Δ.Ε.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.