ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ειδήσεις

Η ΦΟΥΣΚΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

katikia1Του Δη­μή­τρη Δε­λε­βέγ­κουΤην ε­πί­πλα­στη με­γέ­θυν­ση της οι­κο­νο­μί­ας που εί­χε στη­ρι­χθεί τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια στο δα­νει­σμό και τα υ­ψη­λά ελ­λείμ­μα­τα φαί­νε­ται ό­τι.­.. πλη­ρώ­νουν α­γο­ρά α­κι­νή­των και ι­δι­ο­κτή­τες που εί­ναι αν­τι­μέ­τω­ποι με τη συ­νε­χή μεί­ω­ση της α­ξί­ας της πε­ρι­ου­σί­ας τους και την ταυ­τό­χρο­νη αύ­ξη­ση της φο­ρο­λο­γί­ας. Η συγ­κε­κρι­μέ­νη δι­α­πί­στω­ση πε­ρι­έ­χε­ται στην με­λέ­τη που πα­ρου­σί­α­σε το πε­ρα­σμέ­νο Σάβ­βα­το, κα­τά το ε­τή­σιο συ­νέ­δριο των ι­δι­ο­κτη­τών α­κι­νή­των, ο α­νώ­τε­ρος δι­ευ­θυν­τής οι­κο­νο­μι­κών ε­ρευ­νών της A­l­p­ha B­a­nk Μι­χά­λης Μα­σου­ρά­κης.
Χτί­ζα­με 40.000 κα­τοι­κί­ες το τρί­μη­νο
Έ­ως το 2007, πριν την έ­λευ­ση της κρί­σης στην Ελ­λά­δα χτί­ζον­ταν 40.000 κα­τοι­κί­ες σε τρι­μη­νια­ίο ε­πί­πε­δο. Σή­με­ρα ο α­ριθ­μός των νέ­ων οι­κο­δο­μών δεν ξε­περ­νά­ει τις 3.000- 4.000 α­νά τρί­μη­νο, σύμ­φω­να με τα στοι­χεί­α που πα­ρου­σί­α­σε ο οι­κο­νο­μο­λό­γος που ε­πι­με­λεί­ται την ε­βδο­μα­δια­ία οι­κο­νο­μι­κή α­νά­λυ­ση της A­l­p­ha B­a­nk.
Τα πο­σά που ε­πεν­δύ­ον­ταν στην οι­κο­δο­μή δι­α­μορ­φώ­νον­ταν πε­ρί­που στα 33-35 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια το 2007, ε­νώ σή­με­ρα έ­χουν συρ­ρι­κνω­θεί στα 7-8 δισ. ευ­ρώ. Οι ε­πεν­δύ­σεις αυ­τές, που α­φο­ρούν έ­να οι­κι­στι­κό α­πό­θε­μα αν­τι­κει­με­νι­κής α­ξί­ας ά­νω των 650 δισ. ευ­ρώ το 2013 (α­πό ά­νω των 1.000 δισ. το 2008), δεν εί­ναι αρ­κε­τές για να αν­τι­κα­τα­στή­σουν ού­τε το ¼ των κα­τοι­κι­ών που τί­θεν­ται ε­κτός λει­τουρ­γί­ας κά­θε έ­τος, ό­πως ε­πι­ση­μαί­νε­ται στο τε­λευ­ταί­ο ε­βδο­μα­δια­ίο δελ­τί­ο της A­l­p­ha.Πα­ράλ­λη­λα, τη δε­κα­ε­τί­α 1997-2007, ο­πό­τε δη­μι­ουρ­γή­θη­κε η «φού­σκα» στο εγ­χώ­ριο r­e­al e­s­t­a­te, οι α­ξί­ες υ­περ­δι­πλα­σι­ά­στη­καν, ε­νώ κα­τά την τε­λευ­ταί­α ε­ξα­ε­τί­α οι τι­μές έ­χουν υ­πο­χω­ρή­σει μι­ά­μι­ση φο­ρά α­πό το ε­πί­πε­δο που βρί­σκον­ταν το 2007.«Οι τι­μές των α­κι­νή­των αυ­ξά­νον­ταν πο­λύ τα­χύ­τε­ρα α­πό τα ει­σο­δή­μα­τα και την πα­ρα­γω­γή στη χώ­ρα. Έ­τσι δη­μι­ουρ­γή­θη­κε η φού­σκα στα α­κί­νη­τα» ση­μεί­ω­σε ο κ. Μα­σου­ρά­κης.
Στα­δια­κή α­νά­καμ­ψη
Η έ­ξο­δο α­πό την κρί­ση πλη­σιά­ζει για την κτη­μα­τα­γο­ρά και εί­ναι συ­να­κό­λου­θη της (προ­βλε­πό­με­νης) στα­δια­κής α­νά­καμ­ψης της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, σύμ­φω­να με ό­σα α­νέ­φε­ρε ο κ. Μα­σου­ρά­κης.«Για τη φε­τι­νή χρο­νιά προ­βλέ­που­με α­νά­καμ­ψη, η ο­ποί­α θα εί­ναι μέ­τριας έν­τα­σης. Και αυ­τό δι­ό­τι η ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μί­α που ε­ξέρ­χε­ται α­πό την κρί­ση σή­με­ρα εί­ναι πο­λύ δι­α­φο­ρε­τι­κή α­πό αυ­τή που ει­σερ­χό­ταν στην κρί­ση το 2009. Δεν υ­πάρ­χουν τα ελ­λείμ­μα­τα και ο υ­ψη­λός ε­σω­τε­ρι­κός δα­νει­σμός που στή­ρι­ζαν την οι­κο­νο­μί­α και τον κα­τα­σκευ­α­στι­κό κλά­δο πριν α­πό την κρί­ση. Η προ­βλε­πό­με­νη α­νά­καμ­ψη, λοι­πον, θα εί­ναι δύ­σκο­λη δι­α­κα­σί­α που θα κρα­τή­σει χρό­νια» ε­ξή­γη­σε.
Ό­πως ε­κτί­μη­σε, στα ε­πό­με­να τρί­μη­να θα κα­τα­γρα­φεί ε­λα­φριά α­νά­καμ­ψη που δεν πρό­κει­ται να ξε­πε­ρά­σει το 1%, αλ­λά «εί­ναι κά­τι συγ­κρι­τι­κά με την πτώ­ση των ει­σο­δη­μά­των σε πο­σο­στό 25% των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων».
Για την α­γο­ρά α­κι­νή­των, ο οι­κο­νο­μο­λό­γος της A­l­p­ha B­a­nk α­νέ­φε­ρε ό­τι θα πα­ρα­τη­ρη­θεί πε­ραι­τέ­ρω, αλ­λά μι­κρού με­γέ­θους πτώ­ση των τι­μών. Ω­στό­σο, η στα­δια­κή ε­πι­στρο­φή στην α­νά­καμ­ψη θα ο­δη­γή­σει τις α­ξί­ες σε στα­θε­ρο­ποί­η­ση για τα ε­πό­με­να έ­να-δύ­ο χρό­νια και θα α­κο­λου­θή­σουν οι θε­τι­κοί ρυθ­μοί α­νά­πτυ­ξης του r­e­al e­s­t­a­te.Ε­πί­σης, α­να­μέ­νε­ται να ε­ξο­μα­λυν­θεί φέ­τος η κα­τά­στα­ση στην κτη­μα­τα­γο­ρά, σύμ­φω­να με το ε­βδο­μα­δια­ίο δελ­τί­ο της A­l­p­ha B­a­nk. Και αυ­τό ε­ξαι­τί­ας της φο­ρο­λο­γι­κής ε­πι­βά­ρυν­σης ε­πί των α­κι­νή­των που μει­ώ­νε­ται δρα­στι­κά α­πό το 2014, ι­δι­αί­τε­ρα για φο­ρο­λο­γού­με­νους με α­κί­νη­τη πε­ρι­ου­σί­α αν­τι­κει­με­νι­κής α­ξί­ας κά­τω των 300 χιλ. ευ­ρώ. Αλ­λά και της δρα­στι­κής μεί­ω­σης του φό­ρο με­τα­βί­βα­σης.
«Σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση, α­πό που­θε­νά δεν προ­κύ­πτει ό­τι ε­πί­κει­ται νέ­α πτώ­ση των τι­μών των α­κι­νή­των της τά­ξης του -10,0% το 2014, ε­πι­πλέ­ον της πτώ­σης κα­τά -32,5% που ή­δη έ­χει ση­μει­ω­θεί στην πε­ρί­ο­δο 2009-2013, ό­πως φαί­νε­ται να προ­βλέ­πει η F­i­t­ch» α­να­φέ­ρε­ται στην α­νά­λυ­ση.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.