ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Ο Πέτρος Τατούλης και ο Θόδωρος Μπρεδήμας τίμησαν την μνήμη των 212 εκτελεσθέντων στην Παλιόχουνη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«ΟΙ 212 ΝΕΚΡΟΙ που τιμούμε σήμερα, είναι νεκροί όλης της Πελοποννήσου και εκπέμπουν το μήνυμα ότι το σημαντικότερο είναι η υπεράσπιση του τόπου ακόμα και με το τίμημα της ζωής», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, στην εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες στη θέση Βίγλες Μαλλωτά Μεγαλόπολης, την Κυριακή, και πρόσθεσε ότι «οι νεκροί δεν μετρούνται από την ιδεολογία τους, αλλά οι νεκροί μας ανήκουν στον τόπο μας, στην πατρίδα μας, σε εμάς και τις επόμενες γενιές, οδηγώντας μας να οραματιστούμε σύμφωνα με το δικό τους παράδειγμα». 
«Σήμερα, τιμούμε τους πατέρες και τους παππούδες μας που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν για να υπερασπίσουν τις αξίες και την πατρίδα τους», πρόσθεσε και χαρακτήρισε την ιστορική μνήμη «διαρκή παιδαγωγική στάση», η οποία μεταφέρει το μήνυμα ότι οι πολίτες ολοκληρώνονται μόνο κάτω από καθεστώς ελευθερίας όταν έχουν τη δυνατότητα να προασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
«Οι νεκροί που τιμούμε σήμερα, δεν σκοτώθηκαν ως εμπόλεμοι, αλλά επρόκειτο για θυσία άμαχων πολιτών και για παραβίαση καθαρών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίοδο πολέμου. Το αίτημα αποζημιώσεων της Ελλάδας έχει ως κυρίαρχο νόημα, όχι τόσο την επανόρθωση του οικονομικού ζητήματος, όσο την ηθική επανόρθωση της χώρας που υπέστη τέτοιες ζημίες».
Σημείωσε, επίσης, την έντονη φιλοευρωπαϊκή διάθεση των Ελλήνων πολιτών, καθώς η Ελλάδα αποτελεί την πεμπτουσία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Εδώ φυλάμε Θερμοπύλες ενάντια στη βία και το φασισμό. Οι πολίτες της χώρας μας ξέρουν να αγαπούν τη ζωή, αλλά είναι και έτοιμοι να θυσιαστούν για την ανεξαρτησία και την ελευθερία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Πέτρος Τατούλης επεσήμανε και την παρουσία του Γερμανού πρέσβη στην εκδήλωση, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, σημειώνοντας «είναι σημαντικός ο συμβολισμός ότι η πρώτη ενέργεια του νέου Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα είναι εδώ, στην Πελοπόννησο, αποδοκιμάζοντας το φασισμό».
Ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Πέτερ Σόοφ, δήλωσε ότι «Η Γερμανία αναγνωρίζει την ιστορική της ευθύνη. Δεν είναι εύκολο να παρίσταται εκπρόσωπος της Γερμανίας εδώ. Είναι ασύλληπτο πως μπόρεσαν να κάνουν αυτό το έγκλημα, αυτή την ασύλληπτη φρικαλεότητα στις Βίγλες. Γνωρίζω ότι δεν μπορεί να ζητηθεί συγγνώμη, παρά μόνο ειλικρινή συγχώρεση, όπως επίσης γνωρίζω ότι οι πληγές δεν πρόκειται να επουλωθούν. Είναι χρέος μας προς την ιστορία να οικοδομήσουμε ένα μέλλον χωρίς πολέμους και ηθική μας υποχρέωση να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ειρηνική Ευρώπη. Σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση για την εμβάθυνση και τον επαναπροσδιορισμό της φιλίας μας, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια στο μέλλον».
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Θόδωρος Μπρεδήμας, παρέστη, επίσης, στις εκδηλώσεις που έγιναν στο μαρτυρικό Τόπο της θυσίας των εκτελεσθέντων πατριωτών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής (24-2-1944), στις Βίγλες (Παλιόχουνη) Μεγαλόπολης.
Ο Θ. Μπρεδήμας με την ευκαιρία της εκεί μετάβασής του, απότισε φόρο τιμής στη μνήμη των 212 εκτελεσθέντων πατριωτών, από τους οποίους 145 είναι Μεσσήνιοι και από αυτούς 95 Καλαματιανοί και δήλωσε «ότι η Καλαμάτα και η Μεσσηνία, γενικότερα, έχουν πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος, αλλά ο αγώνας αυτός παραμένει αδικαίωτος.
Καθήκον της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας είναι να τιμήσει τη μνήμη των πατριωτών που πήραν μέρος στην Εθνική Αντίσταση διοργανώνοντας σχετικές εκδηλώσεις και αναθέτοντας σε ειδικούς την έκδοση τιμητικού λευκώματος με τα ονόματά τους και ό,τι σχετικό με τη δράση τους για να παραμείνει άσβεστη η μεγαλοσύνη τους.
Παράλληλα χρέος όλων μας είναι να αγωνισθούμε διά παντός νομίμου μέσου, για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ως ελάχιστο δείγμα δικαίωσης της μνήμης των αναρίθμητων νεκρών μας».
Στο μνημείο των εκτελεσθέντων κατέθεσε στεφάνι ο ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ, Στέλιος Στασινόπουλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.