ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις στις τράπεζες για την προστασία της κύριας κατοικίας

akinhta00154341.jpgΜΕΧΡΙ και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014 οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των οφειλετών για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Η προθεσμία αυτή είχε τεθεί με δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόκειται ουσιαστικά για την εφαρμογή διάταξης του Ν. 4224/2013, η οποία ορίζει ότι «κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, υπεύθυνης δήλωσης στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και λεπτομερής αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους είκοσι 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης της παρούσας υποπαραγράφου μέχρι 31.1.2014, ή εντός δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού.
Όπως ειδικότερα σπεύδει να επισημάνει ο κ. Σκορδάς, απαντώντας εγγράφως σε αναφορά της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών, «η ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4224/2013 σε συνάρτηση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3869/2010 και Ν. 4161/2013) αποτελούν σήμερα έναν σημαντικό πυλώνα προστασίας των Ελλήνων πολιτών που είτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους είτε βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρεται στην πρόνοια του νόμου για τη σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να υπάρχει ένα ανώτατο κυβερνητικό όργανο το οποίο θα εισάγει και θα παρακολουθεί τις απαραίτητες δράσεις για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους φυσικών, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «το Συμβούλιο κατά τη μεταβατική περίοδο θα έχει ως αποστολή τη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου και μόνιμου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών δανείων».

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.