ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

7 "μίνι" φοροελαφρύνσεις...

  • Οι 7 φοροελαφρύνσεις του "μίνι" φορολογικού νομοσχεδίου

Με νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το Υπουργείο Οικονομικών διορθώνει λάθη και παραλείψεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, οι 7 σημαντικές αλλαγές που προωθούνται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι:

1. «Γενναία» μείωση των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων καθώς και για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων:
- Το πρόστιμο των 1.000 ευρώ, το οποίο  επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα μειωθεί στα 250 €. Δηλαδή, θα μειωθεί κατά ποσοστό 75%.

- Το πρόστιμο των 2.500 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, θα μειωθεί στα 500 €. Δηλαδή, θα υπάρξει μείωση 80%.

2. Απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας 15% για όσους πωλούν ακίνητα, τα οποία είχαν στην κατοχή τους, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα, ο φόρος υπεραξίας θα προσδιορίζεται, βάσει του πληθωρισμού.

Επιπλέον, ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις Δ.Ο.Υ., ενώ οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι μόνο για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

3. Αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του Φ.Π.Α., με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. 

Το νέο σύστημα θα προβλέπει ότι, η χρεωστική περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι την 26η μέρα του μήνα, που έπεται της τρίμηνης ή μηνιαίας φορολογικής περιόδου, χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή κανενός ποσού, ούτε καν των 10 €.

Ωστόσο, το οφειλόμενο ποσό του φόρου θα βεβαιώνεται αυτόματα, με την υποβολή της δήλωσης. Η εξόφληση της πρώτης δόσης, που αντιστοιχεί στο 50% του οφειλόμενου ποσού ή η ολοσχερής καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα πρέπει να γίνεται μερικές μέρες αργότερα, στο τέλος του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης, είτε στις Τράπεζες, είτε στα ΕΛ.ΤΑ., με την έκδοση «Ταυτότητας Οφειλής».

4. Βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών (απαλλαγή όλων των αγροτών από την τήρηση βιβλίων, υποχρέωση υποβολής μίας ετήσιας δήλωσης Φ.Π.Α., υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης μία φορά το χρόνο, πλήρης απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, μείωση στο 27,5% της προκαταβολής φόρου για το 2015).

5. Αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο στα 1.500 € από τα 1.000 €.

Επίσης, δεν θα γίνονται, πλέον, κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 500 €.

6. Συμψηφισμός απαιτήσεων πολιτών από όλο το Δημόσιο με οφειλές τους προς όλο, επίσης, το Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι, θα είναι δυνατό να συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από Υπουργεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Ν.Π.Δ.Δ. και Δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

7. Απαλλαγή των φορολογουμένων από την υποχρεωτική αναγραφή των τόκων των καταθέσεων στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον τα συνολικά ποσά που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς το 2013 δεν υπερέβησαν τα 250 € ανά δικαιούχο. 

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.