ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελλάδα

Θα πρέπει να δοθεί τέλος στην απρέπεια της πολιτικής σκηνής που θέλει να διχάσει τους πολίτες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.”

tatoulis31Το δι­α­κύ­βευ­μα εί­ναι η α­νάγ­κη σχε­δί­ου και η α­να­νέ­ω­ση της ελ­πί­δας και της προσ­δο­κί­ας..
«Στην πο­λι­τι­κή δεν υ­πάρ­χουν φα­βο­ρί. Το με­γά­λο της ζή­τη­μα και το με­γά­λο της πρό­βλη­μα εί­ναι η αλ­λο­θι­κή αν­τί­λη­ψη που δεν θέ­τει τα ζη­τή­μα­τα στη σω­στή τους δι­ά­στα­ση. Εμ­φα­νί­ζον­ται α­νε­ξάρ­τη­τα σχή­μα­τα, αλ­λά α­φού έ­χουν λά­βει στή­ρι­ξη. Αυ­τό εί­ναι πο­λι­τι­κός αλ­λη­θω­ρι­σμός που έ­χει ως σκο­πό να πα­γι­δεύ­σει πο­λι­τι­κά και να εγ­κλω­βί­σει σε στε­γα­νά τον πο­λί­τη» δή­λω­σε χθες ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου Πέ­τρος Τα­τού­λης κα­τά τη διά­ρκεια συ­νέν­τευ­ξής του στον τη­λε­ο­πτι­κό σταθ­μό K­o­n­t­ra C­h­a­n­n­el και τους δη­μο­σι­ο­γρά­φους Σω­τή­ρη Ξε­νά­κη και Μά­κη Κου­ρή.
Α­να­φε­ρό­με­νος στις αυ­το­δι­οι­κη­τι­κές ε­κλο­γές ο κ. Τα­τού­λης τό­νι­σε ό­τι «υ­πάρ­χει πλέ­ον μια νέ­α πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, σύμ­φω­να με την ο­ποί­α ο κό­σμος εμ­φα­νί­ζει φυ­γό­κεν­τρες τά­σεις στις αυ­το­δι­οι­κη­τι­κές ε­κλο­γές, για­τί δεν τον εν­δι­α­φέ­ρουν τό­σο οι πο­λι­τι­κές σε κεν­τρι­κό ε­πί­πε­δο, ό­σο οι πο­λι­τι­κές σε αυ­το­δι­οι­κη­τι­κό και πε­ρι­φε­ρεια­κό ε­πί­πε­δο που έ­χουν ά­με­ση συ­νά­φεια με την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τά τους».Ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης χα­ρα­κτή­ρι­σε τη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του Καλ­λι­κρά­τη ως τη με­γα­λύ­τε­ρη με­ταρ­ρύθ­μι­ση των τε­λευ­ταί­ων ε­τών «για­τί με­τέ­φε­ρε το ε­πί­πε­δο της ε­ξου­σί­ας α­πό το κέν­τρο στην πε­ρι­φέ­ρεια και α­πεγ­κλώ­βι­σε την Πε­ρι­φε­ρεια­κή δι­οί­κη­ση α­πό τον ε­ναγ­κα­λι­σμό των κεν­τρι­κών πο­λι­τι­κών».Στον αν­τί­πο­δα της κεν­τρι­κής κυ­βέρ­νη­σης, η ο­ποί­α έ­χει ε­πω­μι­στεί την ευ­θύ­νη της δη­μο­σι­ο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής, έ­θε­σε ο κ. Τα­τού­λης τις Πε­ρι­φέ­ρει­ες, οι ο­ποί­ες έ­χουν τη δυ­να­τό­τη­τα να α­να­πτύ­ξουν πρω­το­βου­λί­ες για έ­να νέ­ο α­να­πτυ­ξια­κό μον­τέ­λο, σε συ­νάρ­τη­ση με τον α­να­πτυ­ξια­κό στρα­τη­γι­κό σχε­δια­σμό, η ευ­θύ­νη του ο­ποί­ου βρί­σκε­ται ε­ξο­λο­κλή­ρου στις Πε­ρι­φέ­ρει­ες και ό­χι με πο­σό­στω­ση.Το βα­σι­κό πρό­βλη­μα της α­νά­πτυ­ξης δεν εί­ναι τό­σο οι πό­ροι, αλ­λά ο σχε­δια­σμός, ση­μεί­ω­σε ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου και α­νέ­φε­ρε ό­τι «τό­σα χρό­νια που υ­πήρ­χαν οι πό­ροι, υ­πήρ­ξε τε­ρά­στια δι­α­σπά­θι­σή τους χω­ρίς α­πο­τέ­λε­σμα. Το δι­α­κύ­βευ­μα λοι­πόν εί­ναι ο σω­στός σχε­δια­σμός».
Η χώ­ρα δεν έ­χει να αν­τι­με­τω­πί­σει μό­νο το πρό­βλη­μα της κρί­σης, ή της τρό­ι­κας, πρό­σθε­σε ο κ. Τα­τού­λης, αλ­λά κυ­ρί­ως τις πα­ρε­νέρ­γει­ες του κα­τά­πτω­σης της δη­μό­σιας ει­κό­νας της. Για να δι­ορ­θω­θεί αυ­τή στη δι­ε­θνή κοι­νό­τη­τα α­παι­τούν­ται τε­ρά­στια πο­σά που η χώ­ρα δεν έ­χει. Αν­τί­θε­τα οι Πε­ρι­φέ­ρει­ες με την α­ξι­ο­πι­στί­α τους, τη συ­νέ­πειά τους και με λί­γους πό­ρους μπο­ρούν να α­να­τρέ­ψουν αυ­τή την ει­κό­να.Ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης τό­νι­σε ε­πί­σης ό­τι για πρώ­τη φο­ρά το Ε­ΣΠΑ υ­λο­ποι­εί­ται ό­χι σε συ­νάρ­τη­ση με την α­πορ­ρο­φη­τι­κό­τη­τα των πό­ρων, αλ­λά σε συ­νάρ­τη­ση με το στρα­τη­γι­κό α­να­πτυ­ξια­κό σχε­δια­σμό της κά­θε Πε­ρι­φέ­ρειας, χω­ρίς την ε­φαρ­μο­γή ο­ρι­ζόν­τι­ων πο­λι­τι­κών.Πα­ρα­τη­ρεί­ται ω­στό­σο το φαι­νό­με­νο η δι­α­χεί­ρι­ση του Ε­ΣΠΑ να α­φο­ρά υ­πο­δο­μές συγ­κε­κρι­μέ­νου α­να­πτυ­ξια­κού μον­τέ­λου, ό­πως τις υ­γει­ο­νο­μι­κές και τις εκ­παι­δευ­τι­κές δο­μές, χω­ρίς ω­στό­σο η Πε­ρι­φέ­ρεια να έ­χει την αρ­μο­δι­ό­τη­τα. «Αρ­χι­κά στον Καλ­λι­κρά­τη υ­πήρ­χε η πρό­βλε­ψη η αρ­μο­δι­ό­τη­τα της υ­γεί­ας να πε­ρά­σει στις Πε­ρι­φέ­ρει­ες, αλ­λά εν μί­α νυ­κτί και με­τά τα με­σά­νυ­χτα η σχε­τι­κή δι­ά­τα­ξη τρο­πο­ποι­ή­θη­κε».Σχο­λι­ά­ζον­τας το ζή­τη­μα των δι­ο­δί­ων ο κ. Τα­τού­λης δή­λω­σε ό­τι «το μον­τέ­λο της πα­ρα­χώ­ρη­σης εί­ναι έ­να υ­γι­ές, σύγ­χρο­νο μον­τέ­λο, αλ­λά υ­πάρ­χουν α­τέ­λει­ες. Ως ΕΝ­ΠΕ ή­μα­σταν ε­ξαρ­χής ε­νάν­τια σε ο­ρι­ζόν­τι­ες πο­λι­τι­κές ό­πως η αύ­ξη­ση των δι­ο­δί­ων. Αυ­τή τη στιγ­μή πλη­ρώ­νου­με δι­ό­δια χω­ρίς χι­λι­ο­με­τρι­κή κα­τα­νο­μή και αυ­τό θα πρέ­πει να δι­ορ­θω­θεί. Η αύ­ξη­σή τους θα έ­χει ε­πί­δρα­ση στον του­ρι­σμό ε­ξαι­ρε­τι­κά ση­μαν­τι­κή και η κυ­βέρ­νη­ση θα πρέ­πει να το σκε­φτεί κα­λά. Στις πα­ρα­χω­ρή­σεις ε­ξάλ­λου υ­πάρ­χουν ρή­τρες, οι ο­ποί­ες δεν θα πρέ­πει να ε­νερ­γο­ποι­ούν­ται μο­νο­με­ρώς».Εί­ναι α­πα­ραί­τη­τη η συ­νεν­νό­η­ση με την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Έ­νω­ση για την ε­φαρ­μο­γή πο­λι­τι­κών για τις α­πει­λές κα­τά της ζω­ής δή­λω­σε ε­πί­σης ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης. «Ε­μείς α­πευ­θυν­θή­κα­με στην Ε­Ε και έ­χω τη θε­τι­κή πρό­βλε­ψη ό­τι θα γί­νουν δε­κτές οι α­πό­ψεις μας, με α­πο­τέ­λε­σμα να δη­μι­ουρ­γή­σου­με κω­δι­κούς στο νέ­ο Ε­ΣΠΑ για τη σί­τι­ση, την υ­γει­ο­νο­μι­κή φρον­τί­δα και τη θέρ­μαν­ση»

About greekmme

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.